Cytat:
|
....Nie wiem, czy ktoś potrafi się dostać do systemu plików na żywym organizmie....bo tylko tak można by było coś zmodyfikować.
|
Z tym akurat nie ma jakiegoś dużego problemu... Parę razy już pokazywałem zawartość systemu plików Sync3. W trybie R/O można to zrobić pod byle linuxem.
W trybie R/W wymaga to już trochę wyobraźni i doświadczenia życiowego, ale dawno to już mamy za sobą...
Do tego ostatnio opracowana została metoda dostępu ISP do kości eMMC Sync3 bez wylutu... Kilku kolegów pozyskało wiedzę od Rosjan, ja poprosiłem naszych polskich sprzętowców aby to rozgryźli. Zrobili to i umiemy programować tę kość ISP...
W żaden sposób nie oznacza to, że da się oprogramowanie Sync3 jakoś łatwo customizować czy modyfikować wg swojego widzimisię... Natomiast da się np. podmieniać pakiety. Czyli "update" mapy metodą ISP jest możliwe, choć nadal to nie jest rozwiązanie dla mnie docelowe i do bezkrytycznego zaakceptowania. Chcę mieć sposób aktualizacji map z USB tak jak zamierza to udostępniać Ford. Z tą różnicą, że chciałbym aby u mnie licencja na aktualizację nie była limitowana "fabrycznością" navi czy rynkiem pochodzenia auta... Popracujemy, pożyjemy, zobaczymy co z tego wyjdzie.