Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
View Single Post
Stary 11-10-2017, 08:42   #3156
Aludan
ford::average

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.2 TDCi 200KM AT
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

Jak planujesz posiadać auto kilka lat (a tak pewnie będzie skoro odbierasz nowe) to radziłbym jednak kupić drugi komplet felg, bo ciągłe przekładanie niszczy ranty, które potem korodują i zaczyna uciekać powietrze... Poza tym przy każdej przekładce jest też ryzyko, że uszkodzą ci czujniki ciśnienia.

Co do rozmiaru to ja w starym MK4 przed liftem (hatchback) jeździłem na całorocznych hankook'ach 235/45 R17 i jakoś zimą nie miałem nigdy problemu, a podjeżdżałem też pod górkę kilkanaście metrów z zakrętem w prawo w bramę (rodzina żony, dom na wzgórzu) i jakoś dały radę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Szczerze mówiąc to sam do końca nie jestem przekonany, czy lepiej węższe na zimę, które lepiej sobie poradzą teoretycznie w głębokim śniegu (rzadkość ostatnio), czy jednak szersze, które chyba lepiej wypadają w momencie hamowania na mokrym*, co raczej jest częstsze.
*oczywiście zależy od modelu opony