View Single Post
Stary 15-10-2017, 17:35   #22
stefanb
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Stukanie na rozgrzanym silniku EcoBoost 1.5

Cytat:
Napisał dodheims. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
OK.
Nie zgłaszałeś tego?
Znalazłem jeszcze film z Mondeo EcoBoost 1.5, takie samo stukanie. Tam autor pisze o podobnych przypadkach. Jest też komentarz, że diler powiedział, że to normalne.
https://www.youtube.com/watch?v=cjQ5_46WSYQ
Dla mnie to, że to słychać z daleka (oczywiście bez konieczności otwierania maski) raczej normalnym nie jest. To jest głośne stukanie, chyba głośniejsze niż dźwięk samego silnika.

EDIT: Mam wrażenie jakby się to wszystko miało rozpaść. Poza tym, trochę wstyd, że nowy samochód a wydaje odgłosy jak traktor.
Ten autor to ja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po 18 tys. km silnik raczej nie zamierza się rozpaść, a dźwięk słychać ew. jak się stanie samochodem przy ścianie w garażu - gdyby nie to - nigdy bym nie zwrócił na to uwagi. Obecnie w ogóle nie zwracam na to uwagi, nie wiem czy występuje dalej czy nie, ale jeśli tak, to po prostu ten typ tak ma. Co ciekawe, jakiś czas temu miałem jako samochód zastępczy Focusa 1.6, 105KM (ten podstawowy silnik benzynowy) i stukał dokładnie tak samo.
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem