View Single Post
Stary 17-10-2017, 10:26   #44
Komar4
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: zabezpieczenie antykorozyjne podwozia 2017

Przerabiałem w te wakacje konserwację w swoim MK3 kombi. Niestety w samochodzie 3 letnim pojawiła się rdza na błotniku w miejscu łączenia ze zderzakiem tylny. Moje obserwacje są następujące: Zabezpieczone są jedynie profile zamknięte i elementy spawów. Elementy pod osłonami podwozia raczej nie bo w wielu miejscach wychodzi rdza. Również miejsca gdzie ocierają się nadkola o profile wewnętrzne błotnika zdążyła już złapać rdza.
Generalnie problem jest oczywiście jak to zostało opisane wcześniej ze zgrzewami blach, również same nadkola nie są idealnie spasowane.
Całość wykonanych prac: Rozebrałem wszystkie nadkola, zderzaki i osłony podwozia.Wszystko po demontażu zostało umyte, odtłuszczone. Miejsca pojawienia się pęcherzy, czy rdzy wyczyszczone do gołej blachy, zabezpieczone APP R-stop + podkład akrylowy. Wszystkie elementy otwarte, profile, drążki itp. zabezpieczone podwójną warstwą Valvoline Tectyl BodySafe. Profile zamknięte, progi, drzwi, maska Valvolie Tectyl ML. Całość zajęła mi 3 dni + dzień schnięcia. Koszt. max. 250 zł i moja robocizna. W zakładzie usługa kosztuje ok. 1000-1500 zł jak się orientowałem.
Newralgiczne miejsca na łączeniu zderzaka z błotnikiem po zabezpieczeniu antykorozyjnym i pomalowaniu okleiłem taśmą 3M. Po zimie skontroluję czy rdza nie będzie wychodzić.
Komar4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem