Cytat:
|
...
Dzięki za poszerzenie wiedzy.
|
No to ciąg dalszy. Będzie ciekawie także dla innych zainteresowanych...
W tamtej wymianie zdań z kolegą
@
kolopeter
pisałem, że paru kolegów "kupiło" od Rosjan know-how o pin-oucie programowania ISP kości flash (eMMC) Sync3.
Jak widać na forum (poza "wypustem" kolegi
@
leszcz
) nie było śladu użycia nabytego know-how...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Powód tego jest prozaiczny - "rosyjska" metoda programowania ISP Sync3 wymaga nadzwyczajnej zręczności w posługiwaniu się lutownicą.
Pisałem też wcześniej, że mam inne podejście do zdobywania wiedzy i preferuję samodzielne (zespołowe) zdobywanie wiedzy NASZYMI polskimi siłami... Nie to, że jestem nacjonalistą, raczej życie mnie nauczyło, że mamy jednych z lepszych specjalistów w świecie, tylko nie zawsze dajemy im się wykazać.
Po tym jak owi koledzy co to "od Rosjan pozyskują" swym nabytkiem wskazali, że rzecz jest wykonalna - uruchomiłem polski projekt opracowania metody programowania ISP Sync3. Miał on mieć jedną zasadniczą przewagę nad "rosyjskim" - miał działać bez użycia lutownicy! (czyli nadawać się do stosowania przeze mnie)...
Wielokrotnie pisałem, że preferuję pracę zespołową - w związku z tym o udział w projekcie "Sync3 przez ISP" poprosiłem kilku najlepszych kolegów w swoich dziedzinach.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- identyfikacją pin-outu Sync3 przewidzianego do programowania ISP zajął się Tomek
@
holdenikus
. Zadanie zidentyfikowania wszystkich niezbędnych sygnałów zajęło mu dokładnie 1 dzień.
- dzięki temu, że zidentyfikowane piny ISP znajdowały się po jednej stronie płytki Sync3 sam wpadłem na pomysł użycia do programowania "głowicy ISP" dla Sync3.
- skonstruowania i wykonania takiej głowicy podjął się Sławek
@
orion512
.
- przy okazji Łukasz
@
kolekkk
wpadł na pomysł zastosowania w naszym rozwiązaniu "ramy, kowadełka, pozycjonera BDM"...
Dzięki pracy zespołowej uzyskaliśmy rozwiązanie absolutnie przełomowe:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przyjęte rozwiązania pozwalają nam przygotować Sync3 do programowania w ISP w mniej niż 5 minut!
Sam odczyt ISP kości 32GB trwa ok. 40 minut, natomiast programowanie kości 32GB trwa zazwyczaj równo 3 godziny (choć czasem programowanie potrafi trwać tylko niecałą godzinę). Czasy wynikają z uwarunkowań układowych Sync3.
O programowaniu kości 32GB piszę nie bez powodu. Dzięki uzyskanym możliwościom
jesteśmy w stanie do amerykańskiego Sync3 z navi (32GB) wgrać w pełni funkcjonalne oprogramowanie EU z navi bez lutowania kości flash!
Stwarza to zupełnie nową sytuację w zakresie "polonizowania" Sync3 z USA!
Aby samo rozwiązanie nie generowało nadmiernych problemów w użytkowaniu
sporządziłem wsad oprogramowania navi EU mieszczący się na 32GB flash i dający możliwość wykonania update pakietów z USB! Oczywiście na takim wsadzie nie zaktualizuje się mapy i voice mapy z USB, ale to nie jest już jakiś dramatyczny brak - zważywszy na to, że i tak na razie nikt (zdaje się tylko poza mną...) tego nie umie robić... Oczywiście w przyszłości na takich systemach EU-32GB będę mapy aktualizował także przez ISP...
Aby nie było niejasności - wsad ten opatrzyłem swoją sygnaturą i jeśli stwierdzę w przyszłości posługiwanie się tym wsadem (lub kolejnymi) bez mojej aprobaty, to "nie będzie miło"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A tu trochę fotek:
Zaręczam, że uważny obserwator dostrzeże, co tu nie pochodzi z kompletu fabrycznego (na 64GB flash...).
Drugi obszar nowych możliwości to aktualizacja map.
Zapraszam wszystkich (nie)szczęśliwych użytkowników mapy 4 14 do bezzwłocznego zaktualizowania do mapy 4 15.
Bez lutowania, bez czekania. Czas wykonania takiej aktualizacji to niecałe 3 godziny wszystkiego!
Oczywiście można poczekać na kolejną mapę - też będę to robił na takiej samej zasadzie.
Jak widać parę ciekawych newsów da się przekazać pełnymi zdaniami a nie pisać, że "jeden kolega to..."