View Single Post
Stary 17-10-2017, 21:15   #389
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Nowa Nawigacja SYNC 3 - dyskusja , linki

Cytat:
Napisał kolopeter Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
Dzięki za poszerzenie wiedzy.
No to ciąg dalszy. Będzie ciekawie także dla innych zainteresowanych...

W tamtej wymianie zdań z kolegą @kolopeter pisałem, że paru kolegów "kupiło" od Rosjan know-how o pin-oucie programowania ISP kości flash (eMMC) Sync3.
Jak widać na forum (poza "wypustem" kolegi @leszcz ) nie było śladu użycia nabytego know-how...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Powód tego jest prozaiczny - "rosyjska" metoda programowania ISP Sync3 wymaga nadzwyczajnej zręczności w posługiwaniu się lutownicą.
Pisałem też wcześniej, że mam inne podejście do zdobywania wiedzy i preferuję samodzielne (zespołowe) zdobywanie wiedzy NASZYMI polskimi siłami... Nie to, że jestem nacjonalistą, raczej życie mnie nauczyło, że mamy jednych z lepszych specjalistów w świecie, tylko nie zawsze dajemy im się wykazać.

Po tym jak owi koledzy co to "od Rosjan pozyskują" swym nabytkiem wskazali, że rzecz jest wykonalna - uruchomiłem polski projekt opracowania metody programowania ISP Sync3. Miał on mieć jedną zasadniczą przewagę nad "rosyjskim" - miał działać bez użycia lutownicy! (czyli nadawać się do stosowania przeze mnie)...
Wielokrotnie pisałem, że preferuję pracę zespołową - w związku z tym o udział w projekcie "Sync3 przez ISP" poprosiłem kilku najlepszych kolegów w swoich dziedzinach. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

- identyfikacją pin-outu Sync3 przewidzianego do programowania ISP zajął się Tomek @holdenikus . Zadanie zidentyfikowania wszystkich niezbędnych sygnałów zajęło mu dokładnie 1 dzień.
- dzięki temu, że zidentyfikowane piny ISP znajdowały się po jednej stronie płytki Sync3 sam wpadłem na pomysł użycia do programowania "głowicy ISP" dla Sync3.
- skonstruowania i wykonania takiej głowicy podjął się Sławek @orion512 .
- przy okazji Łukasz @kolekkk wpadł na pomysł zastosowania w naszym rozwiązaniu "ramy, kowadełka, pozycjonera BDM"...

Dzięki pracy zespołowej uzyskaliśmy rozwiązanie absolutnie przełomowe:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przyjęte rozwiązania pozwalają nam przygotować Sync3 do programowania w ISP w mniej niż 5 minut!

Sam odczyt ISP kości 32GB trwa ok. 40 minut, natomiast programowanie kości 32GB trwa zazwyczaj równo 3 godziny (choć czasem programowanie potrafi trwać tylko niecałą godzinę). Czasy wynikają z uwarunkowań układowych Sync3.

O programowaniu kości 32GB piszę nie bez powodu. Dzięki uzyskanym możliwościom jesteśmy w stanie do amerykańskiego Sync3 z navi (32GB) wgrać w pełni funkcjonalne oprogramowanie EU z navi bez lutowania kości flash!
Stwarza to zupełnie nową sytuację w zakresie "polonizowania" Sync3 z USA!

Aby samo rozwiązanie nie generowało nadmiernych problemów w użytkowaniu sporządziłem wsad oprogramowania navi EU mieszczący się na 32GB flash i dający możliwość wykonania update pakietów z USB! Oczywiście na takim wsadzie nie zaktualizuje się mapy i voice mapy z USB, ale to nie jest już jakiś dramatyczny brak - zważywszy na to, że i tak na razie nikt (zdaje się tylko poza mną...) tego nie umie robić... Oczywiście w przyszłości na takich systemach EU-32GB będę mapy aktualizował także przez ISP... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aby nie było niejasności - wsad ten opatrzyłem swoją sygnaturą i jeśli stwierdzę w przyszłości posługiwanie się tym wsadem (lub kolejnymi) bez mojej aprobaty, to "nie będzie miło"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A tu trochę fotek:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zaręczam, że uważny obserwator dostrzeże, co tu nie pochodzi z kompletu fabrycznego (na 64GB flash...).Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Drugi obszar nowych możliwości to aktualizacja map.
Zapraszam wszystkich (nie)szczęśliwych użytkowników mapy 4 14 do bezzwłocznego zaktualizowania do mapy 4 15.
Bez lutowania, bez czekania. Czas wykonania takiej aktualizacji to niecałe 3 godziny wszystkiego!

Oczywiście można poczekać na kolejną mapę - też będę to robił na takiej samej zasadzie.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jak widać parę ciekawych newsów da się przekazać pełnymi zdaniami a nie pisać, że "jeden kolega to..."Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 17-10-2017 o 23:20
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem