Temat: [S-MAX 2006-2015] Zestaw naprawczy czy koło zapasowe
View Single Post
Stary 18-10-2017, 13:17   #441
Aguss
ford::beginner

Model: S-Max Titanium, FF MK2
Silnik: 2,0 tdci 163KM, 1,6 tdci 90KM
Rocznik: 2010, 2009
Domyślnie Odp: Zestaw naprawczy czy koło zapasowe

Z używkami podnośników trzeba uważać. Niby nie mają terminów przydatności, ale jak wytłumaczyć kiedy:
1) oryginał w Mondeo MK3FL po 8 latach w trakcie podnoszenia auta nie wytrzymał. Auto spadło a na ślimaku podnośnika miałem wyrwany gwint z całej nakrętki podnośnika (oryginalny trapez).
2) nie nauczony własnym doświadczeniem z używkami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zakupiłem kolejny od jakiegoś Chryslera (udźwig do 2T - trapez) i.... dokładnie to samo przy Mondku. Kolejny raz kiedy auto mi spadło. Wyrwany gwint z "nakrętki" naprzeciw korby.

I wcale nie było to podnoszenie "kapcia" tylko zmiana zima/lato. Więc i wysokość nie była zbyt znaczna. Szczęście moje że koło trzymały jeszcze nakrętki na szpilkach i zwykle w takich przypadkach podkładam coś dodatkowo pod próg.

A teraz w temacie. Dojazdówka zabiera część miejsca w bagażniku ale jest praktyczniejsza. Wymieniasz na drodze i jedziesz dalej. Nawet jeśli wolniej to do przodu. Stanie na drodze i oczekiwanie na assistance nie należy do najprzyjemniejszych. Jeśli masz do tego na pokładzie jeszcze rodzinkę z dziećmi to nie do pozazdroszczenia. Nie należy zapomnieć o dobrym podnośniku.

Ostatnio edytowane przez Aguss ; 14-11-2017 o 21:28
Aguss jest offline   Odpowiedź z Cytatem