Odp: Keyless - zabezpieczenie przed kradzieżą
To nawet nie chodzi o wysokość kwoty ubezpieczenia z AC. Załóżmy, że ubezpieczyciel wypłaca wartość rynkową auta (bez żadnych problemów). Oczywiście wypłaca leasingodawcy. Do czasy wypłaty (na marginesie) - koszty nadal ponosi leasingobiorca (raty). No i teraz jeśli ubezpieczenia wystarczy na spłatę zobowiązań to super, nadwyżka trafi (teoretycznie) do leasingobiorcy. Ale w praktyce bardzo często wartość zobowiązań jest wyższa od kwoty ubezpieczenia. W tej sytuacji leasingobiorca z własnej kieszeni dopłaca różnicę. Ile ta różnica wyniesie? Zależy od warunków zawartych w OWUL ale także od tego jaka była wpłata własna. Czasami będzie to suma pozostałych rat + wykup, czasami kwota ta zostanie zdyskontowana odpowiednią stopą procentową wskazaną w OWUL. Z praktyki: najlepiej to się na tym nie wychodzi. Dlatego wymyślono GAP - który ma w założeniu pozwolić na spłatę zobowiązań i coś może jeszcze zostać. GAP może być fakturowy lub indeksowy. Na ogół fakturowy jest korzystniejszy przy dłuższych leasingach a indeksowy przy krótszych. Ale jak to się mówię diabeł tkwi w szczegółach i trzeba zawsze policzyć. Ja np. w przypadku Mondeo miałem GAP fakturowy a przy kolejnym aucie ( bo żegnam się z Mondeo) zdecydowałem się na indeksowy.
|