Potwierdzam, tak się składa że mam system bezkluczykowy i czy zamknę pilotem czy przyciskiem na klamce to i tak mogę go otworzyć zbliżeniowo. Tylko tak jak mówię, akurat w przypadku mondeo, ból w razie kradzieży byłby mniejszy. Oczywiście byłby bo przecież jakaś strata by była ale w przyszłym roku zmieniam auta i najprawdopodobniej będzie to albo Audi A5 albo BMW serii 5 i przy takim aucie już ciężko będzie spać spokojnie a niestety nie ma opcji z systemem tradycyjnego kluczyka. Tylko zbliżeniówka. Także wtedy na 100% będzie zakupiony specjalny futerał i kluczyk będę za każdym razem z niego wyjmował i do niego chował. Trudno, niech to będzie niewygodne ale jak pomyślę ile ta wygoda mogła by mnie kosztować w razie takiej niespodzianki to aż mnie ciarki przechodzą.
Reasumując, system ogólnie bardzo fajny ale chyba nie przewidziano tego typu konsekwencji dlatego wymaga on dopracowania. Wszystko jedno jakie ono będzie. Już chociażby taka opcja jak napisał
@
kaan1
że to właściciel decyduje jak zamknie auto. Jak przyciskiem na klamce to może otworzyć zbliżeniowo, jak pilotem to nie i pozostawić decyzję kierowcy jak chce zamykać auto. Uważam że to też dobre rozwiązanie