View Single Post
Stary 20-10-2017, 14:52   #48
jawa 56
ford::amateur

Imię: Janusz
Model: Ford Focus
Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Regulacja luzów zaworowych. Konieczna czy nie ?

Mam Fokusa mk2 z 2008 z przebiegiem 146 000 km, z czego 90 000 km na LPG (silnik 100 KM, 1,6 benzyna). Od miesiąca silnik wykazuje nierówną pracę. Mechanicy sugerują, że trzeba robić zawory, natomiast ja sprawdziłem, że na 1 i 4 cylindrze jest po 13 barów ciśnienia, natomiast na 2 i 3 po 15 barów. Ponadto przy zdjęciu fajki z 1 cylindra i zmasowaniu - przeskok iskry jest słaby, natomiast w pozostałych cylindrach iskra jest b. silna. Kilka razy podmieniano na nowe przewody wysokiego napięcia oraz cewkę. Dalej to samo - falowanie wolnych obrotów, szczególnie na zimnym silniku, czasami brak wspomagania hamulca, natomiast na gorącym silniku jest to mniej odczuwalne - obroty się stabilizują. Wszyscy mechanicy - elektrycy (nawet w autoryzowanym serwisie) twierdzą, że po stronie elektrycznej jest wszystko OK. Nawet przeczyściłem czujnik obrotów wałka rozrządu - bez zmian. Ostatnio w autoryzowanym serwisie "podobno" (bo nie ma żadnych śladów zdjęcia pokrywy zaworów) zmierzono luzy zaworowe i stwierdzono, że na zaworach wydechowych luz wynosi 0. Tylko pytam - skąd w takim razie takie ciśnienie sprężania??? Pewnie nie ominie mnie naprawa głowicy, tylko czy po naprawie nie okaże się że jest to samo - bo np przyczyną tego jest jakiś czujnik, który wysiadł? W tym samochodzie zawory jeszcze nie były regulowane. Czy można wyregulować zawory bez zdejmowania głowicy?
jawa 56 jest offline   Odpowiedź z Cytatem