Temat: [Transit 2006-2014] Szarpanie podczas jazdy
View Single Post
Stary 20-10-2017, 17:13   #32
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Szarpanie podczas jazdy

Cytat:
Napisał firlej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W mojej wersji mk7 2.2 85km (chyba 63kw) jest zwykła turbina bez zmiennej geometrii. Czy się mylę?
Pisałeś o silniczku (nastawniku) pracy turbo i odczytach jego pracy.
Cytat:
Napisał firlej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. Silniczek (nastawnik) pracy turbo może być wadliwy i w niskim zakresie obrotów turbo głupieje.
--------------------------------

Turbina bez ruchomej geometrii łopatek (czyli z zaworem Wastegate) jest sterowana przez ciśnieniową gruszkę z membraną w krótkim ciśnieniowym sprzężeniu zwrotnym - działa to samoczynnie i nie można odczytać położenia zaworu, gruszka nie ma żadnego czujnika.

Jaką masz turbinę - nie wiem, osprzęt w silnikach 2,2 był często zmieniany. Ale jeżeki masz elktrosiłownik na turbinie, to masz turbinę VGT (z ruchomymi łopatkami).
Tu w linku z Allegro http://allegro.pl/silnik-ford-transi...8.html#thumb/2 jest pokazany silnik 2,2 85KM i ma zawór upustowy. Nie wiem w takim razie dlaczego pisałeś o silniczku-nastawniku...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 20-10-2017 o 17:27
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem