Wypadanie zapłonu - brak typowych przyczyn 1.6 TI-VCT 105PS
Witam,
Od 4 tygodni jestem posiadaczem Forda Focusa Mk3 1.6 105KM benzyna. Przebieg 137k. Mój problem wygląda następująco po jednej z nocy jadąc wyczułem szarpanie samochodu i ujrzałem mruganie kontrolki check . Odczyt błędu u mechanika wypadanie zapłonu 2 cylinder. Świece wymienione na nowe NGK później podmienione na bosch i powrót na stare orginalne MOTORCRAFT, podmienione przewody WN, oraz 2 cewki bosch i NGK. Wyczyszczona przepustnica. Dalej bez rezultatów. Mechanik zamienił wtryski na cylindrach i stwierdził że to wtrysk. Wtrysk wymieniony. Jedyna zmiana to że najpierw wypadanie występowało ciągle a teraz tylko na zimnym silniku, na ciepłym jest ok silnik pracuje równo i normalnie przyśpiesza. Chociaż nie jestem pewny czy to ustępuje po kolejnym odpaleniu na cieplym silniku, czy po samym rozgrzaniu. Kompresja sprawdzona i podobno ok. Zatankowalem shell v power 100 żeby być pewny lepszej benzyny. Mechanik twierdzi że po weekendzie ewentualnie przedzwoni wiązke komputera. Miał już ktoś taki przypadek? Jakieś sugestie?
Dodam że samochód miał wymieniony odrazu rozrząd i świece. Usterka wystąpiła ok 400 km po wymianie. Wcześniej zapalił mi się check związany z sprawnością Katalizatora który miałem w najbliższym czasie ogarnąć.
Ostatnio edytowane przez akrom89 ; 21-10-2017 o 00:54
|