Temat: [C-MAX 2003-2007] Buczenie nowego łożyska??
View Single Post
Stary 21-10-2017, 07:05   #13
michal300889
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Buczenie nowego łożyska??

Witam wszystkich, temat został rozwiązany, jak się okazało tak naprawdę każde łożysko z przodu było uszkodzone, lewe które wymieniłem jako pierwsze było uszkodzone, lecz po wymianie dźwięk nieznacznie się zmniejszył, następnie wymieniłem łożysko na podporze półosi, miało luz, przy ruszaniu było słychać, takie metaliczne stuki - teraz tego już nie ma, na końcu zostało łożysko prawe. Okazuje się, że to ono najgłośniej buczało, choć dźwięk przenosił się bardziej na lewą stronę, a bardzo ważną wskazówką jeszcze jest to, że przestawało wyć przy skręcie w lewo, czyli przy jeszcze mocniejszym jego docisku, gdyż skręcając w lewo, siła odśrodkowa wywiera mocniejszy nacisk na prawe koła. nigdy z takim czymś się nie spotkałem, a może mój przypadek będzie dla kogoś wskazówka, by nie kierować się z góry założonymi schematami czyli skręcając w lewo przestaje wyć tzn, że lewe łożysko uszkodzone i na odwrót. Dodam jeszcze, że prawe łożysko nie miało żadnych luzów i przy kręceniu ręką nie było czuć nic co mogłoby wskazywać na uszkodzenie. Ale na szczęście to już za mną, cieszę się, że to nie skrzynia bądź układ różnicowy. Pozdrawiam!

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
michal300889 jest offline   Odpowiedź z Cytatem