View Single Post
Stary 23-10-2017, 01:40   #21
adi602
ford::average

Imię: Adrian
Model: Focus Kombi mk3
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: 1.6 TDCi wymiana filtra paliwa-wkład czy cały

Ja jestem świeżo po wymianie wkładu filtra paliwa. Kupiłem ten fordowski za jakieś 80 zł. Co do dodatkowej pompki - ja jednak się zaopatrzyłem. Filtr rozkręciłem, wstawiłem nowy wkład. Też zalałem świeżym olejem napędowym do pełna. Po skręceniu, zanim odpaliłem silnik, podpiąłem się pompką w otwór gdzie zasysa do wtrysków i trochę baniek z powietrzem poleciało, kiedy pompowałem. Być może ta rurka co w filtrze z dołu filtra zasysa do góry ON była "pusta" i tam się zgromadziło. Nie wiem - pierwszy raz to robiłem w tym Fordzie. Następnie powlewałem trochę ropy do przewodów doprowadzającego ON i w przewód co idzie do wtrysków i po zakończeniu operacji zapalił bez problemów ( może na 1-2 sekundy obroty zafalowały) i tyle, no a później chodził płynnie bez zajęknięcia.

P.S.

Też miałem problem z przechodzeniem w tryba awaryjny Focusa przy przyspieszaniu.
W sumie bywało to różnie, ale głównie przy przyspieszaniu, wyprzedzaniu. Tracił moc i obroty spadały w dół i nie dało się przekroczyć około 2000 obr./min. ( dodawanie gazu nic nie dawało). Nie chciał przyspieszać. Na desce rozdzielczej pojawiał się komunikat "Awaria silnika. Natychmiastowy serwis". Działało zgaszenie i uruchomienie ponowne silnika, ale problem często wracał przy przyspieszaniu. Wyczytałem, że może to być wina filtra paliwa (zapchany) lub coś. Dziś przejechałem 100 km po wymianie, gazowałem, przyspieszałem i problem zniknął Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeszcze obserwuję.

Ostatnio edytowane przez adi602 ; 23-10-2017 o 01:44
adi602 jest offline   Odpowiedź z Cytatem