Swap hamulców
Witam, od dawna zastanawia mnie ten temat, trochę czytałem, nie mogę znaleźć konkretów.
Podobno całkiem łatwo jest założyć hamulce z ST do zwykłego Focusa. Mam ładne kombi na 17", z przodu 300mm, z tyłu też tarcze, nie mam pojęcia jaka tam jest średnica.
Czytałem że na przód wystarczy kupić jarzmo i zacisk z ST'eka ( oczywiście tarcze i klocki ) i pasuje to P&P.
Pytanie jest takie, czy 320 zamiast 300 mm robi różnicę i czy ewentualnie przednie 300 można wtedy przerzucić na tył ? Domyślam się że nie, pewnie inne mocowanie. Ogólnie nie ma jakiejś super potrzeby na lepsze hamulce, po mieście daje rade, za miasto rzadko wyjeżdżam, ale lubię coś pomodzić przy furze. No i raz musiałem wyhamować na autostradzie ze 160 km/h z trzema osobami i bagażnikiem oraz połową kanapy wypakowanymi narzędziami po sam dach, auto było mega załadowane, naciśnięcie hamulca nie zrobiło na nim zbyt wielkiego wrażenia. Można by to trochę poprawić. Jakby się dało i udało, to zrobiłbym też jakiś poradnik ze zdjęciami.
|