Temat: [Mondeo 2014- ] Jakie czujniki ciśnienia opon
View Single Post
Stary 29-10-2017, 12:11   #13
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: czujniki ciśnienia TPMS - czy pasują z poprzedniej generacji autka ?

Cytat:
Napisał _vinci_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam dwa komplety oryginalnych kół z oryginalnymi czujnikami: zimówki i letnie.
W zeszłym roku odbierając auto miałem założone koła zimowe (luty) i wszystkie czujniki mi działały. Po przełożeniu na letnie i wyzerowaniu czujników też nie było problemu. Teraz po założeniu ponownie zimówek auto po przejechaniu kilkunastu km wywaliło komunikat "awaria czujników ciśnienia" - najpierw lampka migała, potem świeciła na stałe. Zresetowałem czujniki, komunikat zniknął, pojawiły się wartości ciśnienia przy kołach, ale znów po przejechaniu kilkunastu kilometrów stało się to samo.
Czy miał ktoś z Was podobnie i jakie było rozwiązanie?
Dziwne, właśnie zamieniłem letnie (po drugim sezonie) na zimowe na drugi sezon. Resetowałem wskazania, wyjechałem na obowdnicę i po 10 km czujniki z założonych zimówek zostały aktywowane i wartości ciśnienia wyświetlone - tak więc to już 3 zmiany kół bez problemu. Jedyna niedogodność to taka, że LP i PT są wyświetlane na swoich miejscach natomiast PP i LT zamienione - tak jakby symbiol autka w zegarach jechał do przodu lewym bokiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - ale idzie się do tego przyzwyczaić i zapamiętać
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem