Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
View Single Post
Stary 30-10-2017, 09:24   #3221
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

Cytat:
Napisał skorik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć mam pytanie.
Posiadam oznaczenie na ramie lewych drzwi jak w załączniku.
Czyli w rozmiarze 17" homologowany rozmiar to tylko 235/45/17 (gdzieś tu się przewijało, że 215/50 ale ja takiego rozmiaru nie mam podanego).
215/50 R17 była dopuszczona (homologowana) w modelach po FL, ale wg. mnie możesz ją spokojnie zastosować, pamiętaj tylko, że minimalna wartość indeksu nośności to 93, a z indeksem prędkości lepiej nie schodzić poniżej V (wyjątkowo dla opon zimowych może być H)
Cytat:
Napisał skorik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Założone obecnie mam 225/45/15
15" felgi w Mondeo Mk4? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
chyba chciałeś napisać 225/45 R17 - ten rozmiar nie jest homologowany, a profil trochę za niski, przez co całe koło wydaje się małe.

Cytat:
na feldze oryginalnej tej 15 ramiennej - nie wiem czy to szerokość jest 7 czy 7,5" - te opony nie wystają po za felgę na boki.
Wrzuć fotkę felgi albo link do niej jak wygląda, powiemy Ci jaka jej szerokość i jakie opony można na nią wrzućić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Chciałbym kupić 235/45 lub wyższe - chodzi o komfort jazdy.
Następne są 235/50 ale mały wybór lub kolejne 235/55.
Czy z tych rozmiarów jednak pozostaje mi tylko 235/45 czy któraś z tych wyższych weszłaby i nie byłoby problemów?
Na 235/45 R17 komfort jazdy jest wg. wystarczająco wysoki, nie ma sensu stosować 235/50 bo robi się już balon, jest bardzo duża różnica w wysokości profilu: 105,75 vs. 117,5 mm. Poza tym nie mam pewności czy nie będzie opona ocierać w czasie skrętu.

Reasumując, w zależności od szerokości felgi (17"), wybór ogranicza się do do dwóch rozmiarów: 215/50 R17 lub 235/45 R17 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.