Odp: podbijanie prędkościomierza
Cóż, zapewne większość kolegów podpowie: wymień czujnik vss (czujnik prędkości) - problem znany w focusach (zazwyczaj wskazówka opada do zera). Jest to słuszne w większości przypadków, ale nie zawsze. Ja dokładnie z takimi objawami bujam się już od 2 lat i nie mam pomysłu. Czujnik wymieniony, zegary też, sprawdzone styki wtyczek. Problem jak był tak jest. Jeszcze chodzi mi po głowie wymiana sterownika silnika (sygnał z vss idzie najpierw do sterownika a potem do prędkościomierza), ale ze względu na koszt na razie dałem sobie spokój.
PS. Podgłaśnianie radia jest normalne. Do radia dochodzi sygnał z vss i jeśli jedziesz z dużą prędkością (według sygnału z czujnika) to ze względu na zwiększony hałas radio automatycznie ma się podgłośnić.
Jeśli zdecydujesz się na wymianę czujnika to rozważnie wybierz mechanika. Zapytaj, czy już to robił i zna wiążące się z tym problemy. Czujnik umieszczony jest w trudno dostępnym miejscu na skrzyni biegów. Zazwyczaj jest mocno zapieczony. Jego ułamanie wiąże się z demontażem skrzyni biegów, która to operacja (ze względu na wiek auta) generuje kolejne problemy i koszty.
Ostatnio edytowane przez DiscoLED ; 30-10-2017 o 20:40
|