View Single Post
Stary 01-11-2017, 21:34   #3
Lza
ford::advanced

Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5 TDCI + PowerShift
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Wymiana opon na zimowe + montaż czujników ciśnienia w oponach TPMS

Ja kupiłem komplet opon zimowych o tym samym rozmiarze co letnie i przekładam opony. IMHO najlepiej kupić taki sam rozmiar.

Natomiast nie wiem w czym miało by zaszkodzić czujnikom wymienianie opon? Gdy liczyłem wydatki, to kupowanie drugiego kompletu kół było nieopłacalne.

felgi + czujniki to koszt około 800zł za niskiej jakości chińskie felgi / 1200zł wybierając porządne, europejskie felgi. Za wymianę kompletu opon płaciłem do tej pory po 50zł (usługa kupowana przez groupon), czyli w cenie zakupu drugiego kompletu felg i czujników masz wymianę opon przez 8 / 12 lat.

Do tego dochodzi żywotność czujników - baterie w czujnikach mają ograniczoną żywotność i podobno po około 5 latach trzeba czujniki wymienić. Jeden komplet kół - 4 czujniki do wymiany. 2 komplety kół - 8 czujników do wymiany, czyli kolejne dodatkowe 400zł więcej - za to można mieć kolejne 4 lata wymiany opon...

A najlepiej to tak jak napisał wuek - kupić porządne wielosezonówki, letnie sprzedać i żyć bez wykreowanych przez przemysł oponiarskich problemów - zwłaszcza jak nie mieszkasz na południu Polski i nie musisz jeździć po górach

Ostatnio edytowane przez Lza ; 01-11-2017 o 21:42
Lza jest offline   Odpowiedź z Cytatem