Temat: [Focus 2014-2018] Wymiana tarcz i klocków poza ASO
View Single Post
Stary 02-11-2017, 12:26   #62
TomQ62
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Wymiana klocków poza ASO

Cytat:
Napisał pankrakus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1) Na tematy prawne, zazwyczaj zabierają głos ludzie którzy sąd znają tylko z filmów

W życiu nie jest tak różowo
Nie siej defetyzmu. Zapoznaj się lepiej z regulacjami GVO, które weszły w życie w Polsce z dniem 1 listopada 2004 roku (Dz. U. Nr 38, poz. 329) oraz rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie wyłączenia określonych porozumień wertykalnych w sektorze pojazdów samochodowych spod zakazu porozumień ograniczających konkurencję z dnia 8 października 2010 roku (Dz.U. Nr 198, poz. 1315), tj. aktualnie obowiązujące rozporządzenie MV BER.

Cytat:
2) Czy naprawdę warto ryzykować problemy gwarancyjne dla "kilku złotych"?
Jeśli stać kogoś na nowe auto, to stać go i na serwis => dla mnie dyskusja bezcelowa => ktoś ma 80.000zł na auto, a nie ma 600zł na przegląd?

Nie żartuj proszę. Ja jestem za biedny żeby trzykrotnie przepłacać za to samo. Byle robić to mądrze, a nie pchać jakąś chińszczyznę.

Nie wiem jak w Fordzie, bo nigdy nowego nie miałem i nie będę miał, ale np. w Audi S6 ASO wyceniło przegląd gwarancyjny z wymianą filtrów, oleju, tarcz i klocków przód na 3480zł. Alternatywny serwis zażyczył sobie 180 zł za robociznę i 970 za części. Normalny wpis w książce serwisowej plus faktura, a w kieszeni zostało mi ponad 2300zł.
Za pierwszym razem panowie w ASO patrzyli dziwnie. Nawet jeden próbował coś dyskutować. Uciąłem pytaniem czy mam zadzwonić do prawnika i od tej pory jest cisza.
Ważne by części zamienne były odpowiednikami oryginałów. Jak mają aprobaty producenta samochodu jest jeszcze lepiej.
TomQ62 jest offline   Odpowiedź z Cytatem