View Single Post
Stary 03-11-2017, 11:40   #1
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
Domyślnie MK4, S-MAX, Galaxy MK2 - problemy elektryczne. Porada do podwieszenia

Jest to informacja ktora moze pojawila sie na forum, ale poniewaz wiele osob nadal ma problemy z elektryka to postanowilem umiescic ja tutaj.

Problem dotyczy Mondeo MKIV, S-Max i Galaxy.

Wystepuje glownie w autach miedzy 2008 a 2010 rokiem.

Nie ma jednego konkretnego bledu lub objawu ktory mozna zdiagnozowac, a seria roznych "chochlikow" temu towarzyszacych. Glownie sa ta bledy zwiazane z praca alternatora (smart charging), klimatyzacji (najczesciej bieg wentylatora), automatycznej skrzyni, czujnikow czy calkowita niemozliwosc odpalenia silnika.

Ford wydal w tej sprawie biuletyn wskazujacy na problem w wiazce elektrycznej. Dotyczy to wiazki idacej od ECU silnika znajdujace sie pod lewym nadkolem, wzdluz skrzynki bezpiecznikow pod maska wzdluz ramy sanek (w stalowej rynience pod zderzakiem) i idaca do skrzynki bezpiecznikow w komorze silnika oraz wszelkich urzadzen elektrycznych pod maska.

Problem skupia sie w dwoch miejscach wiazki pokazanych na ponizszym zdjeciu, ale moze dotyczyc wlasciwie kazdego miejsca wiazki.

Powodow awarii jest kilka. Glowny to niska jakosc otuliny oraz zyl wiazki. Do tego dochodza naprezenia w wiazke w polaczeniach typu "Y" gdzie przewody sa prowadzone miedzy wszystkimi trzeba nogami oraz fakt, ze woda zbiera sie w peszlu i stoi tam miesiacami. Najgorsze w przypadku wody jest sol ktora wnika w kable i dodatkowo je niszczy.

Co nalezy zrobic? Mozna wymienic wiazke na zmodernizowana. Nie znam aktualnej ceny, ale kiedys zaleznie od sprzedawcy bylo to miedzy 2000 a 5000 PLN.

Ford zaleca naprawe wiazki i z tego co wiem to wydal nawet zestaw to jej naprawy. Niestety nie mam jej numeru.

Nalezy wiazke wypiac w miejscach pokazanych na zdjeciu, zdjac tasme i peszel i sprawdzic uszkodzenia, glownie wytracona sol na przewodach, poniewaz nie zawsze sa to pekniete kable.

Postaram sie zapytac w serwise czy znaja numer zestawu naprawczego.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Sent from my E6853 using Tapatalk
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem