Temat: [Mondeo 2007-2014] 2.0 TDCI 163km Czeste wypalanie DPF
View Single Post
Stary 04-11-2017, 05:01   #25
bob8
ford::beginner

Model: mondeo
Silnik: 2.0 163KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI 163km Czeste wypalanie DPF

Cytat:
Napisał atari Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I mnie to dopadło, może nie tak często ale 4 razy na 440 km w trasie to chyba za dużo wypalen, ostatnio wyskoczył mi taki błąd "Kod: P246B - Warunki pracy pojazdu nieprawidłowe dla regeneracji filtru cząsteczek stałych Diesel

Status:
- DTC zmienia się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
- Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC"

Ale po tym kilka wypalen było bez problemu. Dziś spr ten zaworek brązowy, jakieś inne pomysły jeszcze? Dodam że czasami jak jadę na 5-6 biegu około 80-90 kmh to gdy delikatnie dodaje i ujmuje gazu to czuje jakby lekkie szarpniecie albo chwilowy spadek mocy, ale zadko to występuje.

Witam,

Dokladnie mialem ten sam blad. Po przeczyszczeniu stykpw od czojnika roznicy cisnien wszystko wrocilo do normy, wczesniej czujnik pokazywal zero nawet przy ostrym przygazowaniu. Teraz czujnik dziala i bledu nie ma, jednakze mam glosna prace silnika (silnik pracuje stukowo) wiec podejrzewam jeden z wtryskow, ktory leje i zabija dpf i stad to wypalanie.
Sprawdz wartosc cisnienia w forscanie, a takze przewody od czujnika roznicy cisnien.

Ostatnio edytowane przez bob8 ; 04-11-2017 o 05:08
bob8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem