Temat: [Focus 2004-2008] Dobranie właściwego modułu GEM.
View Single Post
Stary 08-11-2017, 18:35   #1
krzysiek1.6
ford::beginner

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 benzyna 115KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Dobranie właściwego modułu GEM.

Witam! Od dłuższego czasu w mojej foce mk2 (1.6 benzyna 115KM) dzieją się wszelkiego rodzaju cyrki związane z zalanym w dalekiej przeszłości modułem gem. Jest to m.in. - dyskoteka na desce rozdzielczej, ciągłe upominanie o pasach mimo, że są zapięte, jedno ze świateł stop zamiast mocniej zapalać się - gaśnie, często wyłącza się i włącza radio, problemy z migaczami, niedziałające podgrzewanie tylnej szyby; a ostatnio słaba reakcja na gaz i słabe wkręcanie się na obroty (problem z modułem sterującym przepustnicą prawdopodobnie). Problemy te często da się rozwiązać ponownym uruchomieniem samochodu lub stuknięciem/kopnięciem w ten moduł.

Umówiłem się z elektrykiem w sprawie wymiany tej części, kupiłem modulik na allegro, który miał dokładnie ten sam numer seryjny (4M5T-14A073-BF) no i zostawiłem u elektryka do wymiany i kodowania. Niestety jeszcze tego samego dnia on zadzwonił, że nie jest w stanie zakodować bo coś mu tam nie pasuje. Chodziło o naklejkę z tyłu modułu (z drugiej strony niż są bezpieczniki itd.), a konkretnie o 3 duże literki w górnej części tej naklejki. Na moim jest to CBG, a na tym kupionym MBD bodajże. (mogę zamieścić zdjęcie jeśli będzie taka potrzeba). Elektryk powiedział, żeby szukać takiego gdzie te literki będą takie same. Znalazłem jeden, ale w Hiszpanii...

Co właściwie musi się zgadzać abym mógł wymienić i zaprogramować moduł w moim aucie?

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam!
krzysiek1.6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem