Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta
A moim zdaniem operowanie na ekranie dotykowym w czasie jazdy to proszenie się o kłopoty a wprowadzanie adresu w navi to już ten sam poziom jak walenie postów na fejsa mając w jednej ręce telefon a w drugiej kierownicę.
Systemy multimedialne w niemieckiej trójcy obsługiwane kontrolerem są znacznie mniej absorbujące. Po nauczeniu się paru schematów obsługuje się je bezwzrokowo. Nie szufladkujcie się ze swoimi przyzwyczajeniami. W samochodach dla ludu kontrolera nigdy nie będzie bo kosztuje kupę kasy. Niestety!
Nie wiem jak w Mercu ale nowe wersje MMI i iDrive mają, oprócz kontrolerów, ekrany dotykowe. Panele dotykowe z rozpoznawaniem pisma odręcznego działają i w Audi i w BMW wyśmienicie! Sterowanie głosowe też jest bezbłędne i swietnie się go używa. Wobec tego wszystkiego wprowadzanie adresu klepiąc paluchem po ekranie to dla mnie minione dziesięciolecie.
Pakuje się dzisiaj do samochodów mnóstwo świetnych i pomocnych systemów bezpieczeństwa ale bilans niestety wychodzi na zero przez kompletnie nie nadający się do samochodów sposób obsługi multimediów. Szczyt bezsensu osiągnęło dla mnie Volvo i ostatnia generacja Discovery od VW. Kompletne pozbawienie przycisków to proszenie się o kłopoty. Starsze systemy dało się obsługiwać opierając palec środkowy na ramce i wskazującym operując po ekranie. Był jakiś punkt odniesienia. No a jak ekran jest za duży (Volvo) albo bez miejsca gdzie można się podeprzeć (VW) albo ma za małe przyciski (Sync) to dla mnie nędza.
Kontrolery przyciskami skrótów wokół obsługuje się łatwiej przede wszystkim dlatego, że dają informację heptyczną (to polskie słowo?). Są bezpieczniejsze.
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk