Temat: [S-MAX 2006-2015] Jakie amortyzatory polecanie do przodu?
View Single Post
Stary 12-11-2017, 16:39   #17
kalachan
ford::average

Model: s-max
Silnik: 2,0
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Które z amortyzatorów na przód?

Cytat:
Napisał Slavczak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rozumiem że miałeś standardowe amortyzatory fabrycznie (a nie sportowe), jaki przebieg zrobiłeś na nich ze sprężynami Eibacha?
Samochód kupiony bez świadomości co w nim jest. W 2010 z przebiegiem eheheh (kaszel) 140tys. Teraz się zorientowałem ze mam Eibachy. W zestawieniu z klasycznymi amorami odczuwam to tak: jest sztywno i czuć na drodze każdy garbik. Na 18" jazda super, zwłaszcza zakręty, manewry i prosta jazda po autostradzie. Dłuższe nierówności np. mostek lub wzniesienie są jednak za słabo tłumione w moim układzie ze sprężynami Eibach. Odczuwam to tak ze przy wjeżdzie na nierówność twardsze sprężyny szybciej,mocniej podbijają przód na co pozwalaja mieksze amory i przy zjeździe z nierówności ciężki przód maxa nurkuje dość mocno. Jednak jechałem mondeo z tymi spręzynami i amorami BILSTEIN chyba B6 i dla mnie za twardo. Odczucie twardości jest tez zmienne dla opon nawet o tym samym profilu i rozmiarze. Był kupiony na kumho 18" No kurde sztywno było. Zmienione na Werdenstein i spoko, ale znowu bieżnika ubywało w oczach jak za opony po 800zł to nie dlamnie.
Reasumując zawieszenie to zawsze kompromis. Ja mój przód chwalę. Gorzej z tyłem. Mam fabryczne 7 miejsc i Fabryczny hak. W tej konfiguracji mam tylne sprężyny chyba "J" i jak 95% jeżdżę sam lub z Kochaniem to dupsko podskakuje.
W pracy czasami w ciągu dnia zmieniam 3 i 4 samochody i mam trochę porównania.
Pasat jak dla mnie fajny, miękko i tłumi dziury, ale na autostradzie tak przy 170 nie pozwala zasnąć za kierownicą. W s-maxie stabilność i każdy gest kierownicą jest natychmiast na drodze. W bagażniku najważniejsze są skrzynki na wszystkie graty żeby nie latałoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kalachan ; 12-11-2017 o 20:14
kalachan jest offline   Odpowiedź z Cytatem