View Single Post
Stary 13-11-2017, 21:31   #4409
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

latar - co masz na myśli że seria 3 to taka kaszana? Pytam z ciekawości bo nie mam ani nie planuję zakupu takiego autaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z tą jakością to moim zdaniem jest tak jak opisał kolega Latar. Spasowanie jest dość łatwo samemu ocenić a co do materiałów co ja to dzielę tak: są auta które mają sporo we wnętrzu takiego plastiku jak tacka z McDonalds. Ten plastik jest taki śliski, twardy itp. To cec***e materiały niskiej jakości. A są też plastiki (tworzywa) które w dotyku są takie gumkowate. Ostatnio utkwiło mi w pamięci coś takiego w Lexusie IS. Nawet jeśli plastik nie jest taki gumkowaty to jego powierzchnia i tak nie jest totalnie śliska. To dość łatwo wyczuć. W takim A4 nie zauważyłem plastiku w stylu wspomnianej tacki. Klasa C ma natomiast cały panel mocno plastikowy, który może imitować drewno, może być pokryta pianko black itp. Ten element potrafi skrzypieć jak się go (nawet lekko) przyciśnie. Podczas jazdy, nie wydaje dźwięków. Czy jest tani? ciężko mi powiedzieć. Ale zwróćcie uwagę na przyciski panelu środkowego zarówno w C klasie jak i w A4. Jest tak jak pisał Latar. To samo odnośnie włącznika świateł. W MKV to nasze kółko jest jakby pośpiesznie nadziane na jakiś wystający króciec. W takim A4 lub klasie C, te włączniki chodzą z takim lekkim oporem. Dla mnie to też jest jakiś wyznacznik jakości.

Oddajmy jest MKV sprawiedliwość.....nasz Mondeo za 150tyś to już ma wiele dodatków a przede wszystkim jest spoooorym samochodem. A4 i klasa C to......wielkościowo Focus.

Zresztą tak dla przykładu, bo jestem trochę zainteresowany C klasą to stworzyłem sobie konfigurację pod siebie. Wg konfiguratora Mercedesa prezentuje się to tak:

-silnik 1.6 - 129 KM. Wiem słaby, ale mnie to nie martwi.
- dach panoramiczny otwierany
- skóra prawdziwa (jakkolwiek to brzmi bo mają też w ofercie sztuczną)
- skrzynia automat 9G
- fotele grzane i wentylowane
- światła LED dynamiczne
- lakier metalic
- aktywny tempomat
- elektrycznie regulowane fotele z pamięcią

łącznie cena przekroczyła nieznacznie 175 tyś

Nie ma tu navi. Można ją kupić za około 4 tyś lub za 1,5zł jest coś co pozwala jakoś zgrać smartfona z ekranem tak, że możemy wyświetlać sobie np google maps. Takie powiedzmy mirrorlink. Navi za te 4 tyś to jest Garmin, który kupuje się na zasadzie karty SD. No jak w większości marek. Merc ma jednak swoją topową navi, którą nazywa COMMAND i to kosztuje 13 tyś!!! Jest też wtedy możliwość przeglądania stron www i takie tam bajery. Dodam jakoś dość mało śmieszną ciekawostkę, że chcąc dobrać gustowny analogowy zegarek, który będzie się znajdował na desce rozdzielczej, trzeba dobrać właśnie wspomniany COMMAND. Sam zegarek to cena 200zł pod warunkiem, że kupisz navi za 13 tyś. Absurd. Inaczej zegarka nie zamówisz.

Nie ma tu jeszcze alarmu, nie ma felg (ten przykładowy stał na 16' stalowych). Pamiętajmy też że zabrałem najmniejszy silnik. Gdyby dobrać 2.0 benzyna 184 KM to cena rośnie o 20 tyś czyli dobijemy do 200tyś za auto wielkości ......Focusa.

Także C klasa oraz A4 raczej nie są konkurencją dla MKV ani wielkościowo ani cenowo. Można jednak brać pod uwagę taką alternatywę i ja biorę ale mam świadomość, że chcę kupić coś wielkości Focusa i zapłacić za szeroko rozumianą jakość....trzy razy tyle co za FokeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z tym, że mnie akurat nie chodzi o to, żeby mieć Mercedesa tylko strasznie podoba mi się wnętrze C klasy. Świetnie się w nim czuję. To tak subiektywnie. Gdyby takie wnętrze oferował TATA też bym rozważył. Ale to już chyba gdzieś tam pisałemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Chociaż, trzeba jeszcze wziąć pod uwagę ewentualny rabat jaki można dostać w salonie, choć nie wiem na ile można liczyć.
Fakt, że Mondeo w salonie też widziałem za ponad 200tyś, to może nie byłem zbyt obiektywny pisząc że MKV nie jest cenową konkurencją dla klasy C.

Ostatnio edytowane przez qlszef ; 13-11-2017 o 21:48
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem