Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
Dzięki za odpowiedź. Wróciłam właśnie od mechanika, którego mi polecono. Koleś spojrzał pod maskę, wszystko mi wytłumaczył jak krowie na rowie. Sprawdził poziom oleju kilkanaście minut po wyłączeniu silnika i uspokoił, że jeszcze oleju jest wystarczająco. Umówił mnie na czwartek i wtedy dokładnie go sprawdzi. Silnik trochę się "poci" na górze, ale mówi, że to akurat nie tragedia i uszczelni wlew oleju i sprawdzi świece. Poza tym zobaczy czy kopci itp.
Edit:
Wieczorem zeszłam jeszcze raz olej sprawdzić bo coś nie daje mi spokoju. Po pracy na zimnym silniku jak wyjęłam bagnet to było na minimum, wytarłam go i wyjęłam jeszcze raz to był prawie cały suchy, tylko na koniuszku trochę było oleju. Potem odpaliłam na chwilę, zgasiłam i po paru minutach było trochę ponad minimum po włożeniu wytartego bagnetu. Teraz zeszłam jeszcze raz sprawdzić czyli jakieś 3 godziny auto nie jeździło, wyjęłam i wytarłam, po włożeniu i wyjęciu powtórnie było tak jak na zdjęciu. Ale ni cholerny nie wiem jak to odczytać. Olej jest nad wskaźnikiem Max i do wskaźnika Min ale między Min i Max jest sucho. O co w tym chodzi?
Ostatnio edytowane przez Tigresse ; 16-11-2017 o 20:30
|