Odp: Światła do jazdy dziennej + diagnostyka
Witam serdecznie.
Po dezaktywacji trybu skandynawskiego przyszedł czas na zamontowanie świateł do jazdy w dzień (DRL). Chciałbym spróbować zrobić to sam, ale potrzebuję troszkę "łopatologicznych" podpowiedzi. Na chwilę obecną mam do dyspozycji lampy OSRAM LEDriving PX-5 (schemat w załączniku). Ponieważ w wielu postach, które przeczytałem opis montażu jest bardzo rostrzelony i powiedzmy mało zrozumiały, a ja bym chciał to jakoś usystematyzować w sposób zrozumiały dla laika. Nie wiem czy w przypadku posiadania szyny CAN (cokolwiek by to znaczyło), a chyba to u mnie jest, podłączenie przewodów jakoś różni się od wersji samochodu bez CAN-u.
Tak więc na początek czego oczekuję. Przy włączonym przełączniku na:
1. pozycja 0 - automatycznie włączają się i świecą lampy DRL,
2. pozycja 1 - świecą się lampy DRL i światła pozycyjne,
3. pozycja 2 - świecą się tylko światła pozycyjne, mijania lub drogowe oraz p.mgłowe
4. pozycja A - (sterowanie czujnikiem światła) - w warunkach normalnej przejrzystości powietrza świecą się tylko lampy DRL, a przy zapadnięciu zmierzchu, wjechaniu do tunelu lub w inne ciemne miejsce - zapalają się automatycznie pozycyjne, światła mijania z możliwością przełączania na drogowe lub korzystania z p.mgłowych.
I teraz najważniejsze, jak podłączyć poszczególne przewody. Z tego co zrozumiałem:
5. przewód nr 1 (czarny) - podpiąć do klemy akumulatora "minus" (-), czy można go również podpiąć do masy samochodu (jakiejś śruby karoserii),
6. przewód nr 2 (czerwony) - podpiąć klemy akumulatora "plus" (+),
7. przewód nr 3 (pomarańczowy CL-15) - tutaj mam największy problem. Wszyscy piszą, że trzeba znaleźć (+ po stacyjce) - czyli gdzie ?.
Podobno można się podpiąć pod jakiś bezpiecznik w skrzynce w komorze silnika.
I teraz dwa pytania:
7a. - który (numer),
7b. - i jak się tam dostać, co trzeba zdemontować, i jak się tam wpiąć (lutować, jakaś szybkozłączka) ?
8. przewód nr 4 (zielony) - podpiąć szybkozłączką do przewodu w świateł pozycyjnych lub mijania.
Z tego co wywnioskowałem to w moim przypadku (spełnienie warunków w pkt. 1,2,3,4), powinienem podpiąć się do przewodu od świateł mijania.
I tu dla laika następny problem:
8a. - czy przy "szynie CAN - jest jeden przewód czy więcej.
8b. - czy ten przewód w Fordzie Galaxy III (2009) ma określony kolor, a jeżeli tak to jaki ?.
I jeszcze jedno chyba ostanie pytanie:
9. czy tego typu podłączenie nie powoduje nieoczekiwanych skutków jak np. mruganie innych świateł, czasowe włączanie i wyłączanie DRL, itp.
Tak na koniec, to wiem, że dla wielu kolegów te pytania są oczywiste, ale dla mnie jako laika (choć niekoniecznie człowieka mającego dwie lewe ręce), a może jeszcze paru osób - są one elementem, który powoduje, że nie podejmujemy się samodzielnego montażu (mimo możliwej prostoty), a udajemy się do warsztatu elektrycznego, gdzie płacimy spore pieniążki - a efekty są różne.
Myślę, że jak otrzymam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, to przy montażu zrobię parę zdjęć i w formie przewodnika zamieszczę na forum (chociaż może to już gdzieś jest - ja nie znalazłem).
Pozdrawiam i oczekując wyrozumiałości proszę o podpowiedzi.
Ostatnio edytowane przez walimar ; 17-11-2017 o 18:25
|