Odp: Mondeo HEV, czyli hybryda
W USA jest takie prawo, że jeżeli dany producent chce sprzedawać swoje samochody w Californii - musi mieć w swojej ofercie samochód elektryczny - inaczej cała marka jest dyskwalifikowana w Californii - co stan to obyczaj. A że california to ogromny rynek zbytu to i każdy w USA elektryka ma. Dlatego pojawił się Fiat 500e za którego płaci siętam ok 35000$ a sam producent dokłada do każdej sztuki ok 14 000 żeby cena dla klienta wyniosła właśnie te 35000 (sami przyznali publicznie że wręcz odradzają kupno tego samochodu bo każda sztuka to strata 14000$.
Jeżeli w Europie wprowadzi się takie ograniczenia - każdy producent będzie miał coś takiego w ofercie - część osób czy rodzin które teraz posiadają 2 samochody z ciekawości przerzuci się na Elektryka (sam tak zrobiłem). Aktualnie mam ładowarkę 240V 16A i ładuję samochód z pustego do pełnego w ok 7h (z 12 do 100%). Gdybym przerobił instalację w garażu i wsadził tam ok 35A to zakupiłbym ładowarkę 32A i ładowałbym w ok 3,5h. A to są już wystarczające czasy żeby samochód codziennie przygotowany był do przebiegu dziennego ( w zasadzie sam ładuje swojego co kilka dni bo max przebieg dzienny to 25km) - bo kto dojeżdzając do pracy i nie pracując samochodem robi więcej niż 100km (a przynajmniej ile procent osób robi tyle dziennie dojeżdżając do pracy).
Sam mam taryfę G12W. W samochodzie ustawione czasy ładowania. Ładuje tylko w nocy lub przez całą dobę w weekend - podłączyć można zawsze a ładuje kiedy trzeba (może nie są to olbrzymie oszczędności ale skoro już taka taryfa to czemu by z tego nie korzystać). Wg mnie za 2-4 lata większość osób rozględających się za nowym samochodem z ciekawości wsiądzie do elektryka jako jazda próbna. Część kupi, część będzie się zastanawiać a część sprowadzi.
Aktualnie jadą po pracy do sklepu czy gdziekolwiek coś załatwić biorę elektryka - bo fajniej się jeździ, szybciej ciepło - momentalnie i wszędzie wjedzie. W mieście na razie nie mam żadnych ulg z tego tytułu ale może z czasem jak np zamkną centrum dla ruchu - elektryki będą mogły jeździć, Zrobią ładowarki w mieście i latem będzie można sobie podładować. Miasto będzie za to płacić a samo promować się że są tacy super ECO.
Ostatnio edytowane przez Karwos00 ; 17-11-2017 o 21:43
|