Temat: [Mondeo 2007-2014] Klimatyzacja nie działa
View Single Post
Stary 18-11-2017, 13:55   #265
jaworq
ford::average

Imię: Kuba
Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Klimatyzacja nie działa

Witam

Dziś zauważyłem że i u mnie klima nie działa ^^ A wczoraj jeszcze działała... Jest na dworze 5 stopni, wjechałem do garażu gdzie jest około 12. Silnik dobrze rozgrzany i po chwili próbuję włączyć klimę i dalej nic. Myślałem że może jest zbyt zimno i dlatego się nie załącza. Zacząłem się martwić wentylatorem, bo się też nie załączał w ogóle a chyba powinien. Parę przygazowań a on wciąż się nie włącza. Jak sprawdzić czy on w ogóle działa? Forscan nie pokazuje żadnych błędów. Co mogę podgrzać suszarką żeby się włączył wiatrak chłodnicy? moduł wentylatora chłodnicy? ;D

Wychodzi na to że albo układ chłodzenia jest na tyle wydajny że sobie świetnie radzi z chłodzeniem silnika przy ~12 stopniach na zewnątrz BEZ WENTYLATORA lub coś padło faktycznie i wentylator nie działa.

PS. miesiąc temu miałem lutowany fioletowy kabelek od klimy pod obudową filtra powietrza.

EDIT:
Dziś poświęciłem pół godziny na odpinaniu wszystkich wtyczek i bezpieczników związanych z klimatyzacją lub wiatrakiem. Dmuchanie, czyszczenie (palcami) plus doginanie styk które się dało aby lepiej "stykały". No i pomogło, klima i wiatrak zaczęły działać. Czyli wychodzi na to że któraś wtyka zaśniedziała. Sprężarka klimy widać że się załącza i kręci i chwilkę po niej zaczyna się kręcić wiatrak na 1 biegu. Czyli jak chodzi wiatrak na 1 biegu z klimą to będzie chodził i na 2 biegu bez klimy (gdy silnik będzie gorący). Kurdę, jaki banał. Zobaczymy ile czasu będzie działać...

Ostatnio edytowane przez jaworq ; 19-11-2017 o 20:48
jaworq jest offline   Odpowiedź z Cytatem