Temat: [Galaxy 2006-2015] Światła do jazdy dziennej + diagnostyka
View Single Post
Stary 18-11-2017, 15:29   #151
walimar
ford::average

Imię: Mario
Model: Ford Galaxy III
Silnik: 2,0 DURATORQ TDCI, 143 KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Światła do jazdy dziennej + diagnostyka

Cytat:
Napisał maryan55 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pkt.2: Włączając światła pozycyjne, DRL muszą zgasnąć. Takie są przepisy, że pozycje i DRL nie mogą się świecić jednocześnie.
Ogólnie masz rację, ale bezwzględnie dotyczy samochodów zarejestrowanych od dnia 01.10.2009 roku. We wcześniejszych wersjach przepisy dopuszczają aby DRL-y paliły się razem z pozycyjnymi.

Cytat:
Napisał maryan55 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pkt.4: Więc jak zrobi się ciemno to DRL zgasą i zapalą się mijania (auto)
Zgadza się, sprawdzałem to w samochodzie, ale tylko dlatego, że w trybie auto światła pozycyjne zapalają się zawsze z mijania.

Cytat:
Pkt.6: Nie musisz do akumulatora, wystarczy kabel na którym jest nie ginący plus, nigdy nie znika.

Pkt.8: Tak jak wczesniej pisalem, nie do mijania, tylko do Przewodu zasilającego żarówkę pozycyjną, nieważne którą.
Ok. - ale najłatwiej u nas podłączyć się do plusowej klemy - łatwo dostępna.
Ok. - ale małe pytanie. Czy aby dostać się do żarówki przedniej pozycji trzeba wyjąć lampę, czy jest inny sposób (jaki ?).

Cytat:
Pkt.8a,8b: To cię nie dotyczy, podłączasz się analogowo, więc w żadnym wypadku nie ingeruj w szyne CAN!
Właśnie bałem się tej szyny CAN - abym czegoś przez przypadek nie namieszał. Ale mnie lekko uspokoiłeś. Czyli zewnętrzne odbiorniki działają normalnie jak w innych starszych autach (bez CAN).

I jeszcze jedno pytanie dot. pkt 7. - proszę o podpowiedź, gdzie podłączacie przewód pomarańczowy (CL-15, + po stacyjce). Większość wspomina o skrzynce bezpieczników. Jedni piszą aby wpiąć się w wolny (bezpiecznik nr F-6 czyli sondy lambda) inni o F-41 (tablica rozdzielcza), a może jeszcze gdzie indziej. Poza tym jak się tam wpinacie - od góra gdzie widać bezpieczniki i przekaźniki czy od dołu od przewodów. Macie na to jakiś opracowany patent, przejściówkę czy po prostu lutownica i taśma izolacyjna.

Pzdr.