Światła do jazdy dziennej - coś nie tak
Zamontowałem w Mondeo MK4 (2007) światła do jazdy dziennej. Instalację do podłączenia "wyciągnął" mi wcześniej elektryk Jednak nie do końca jestem zadowolony z działania. Gdy testowałem światła przed montażem to robiłem to przy włączonym zapłonie (bez uruchamiania silnika). Wszystko działało jak trzeba, tzn. gdy włączyłem zapłon zapaliły mi się światła do jazdy dziennej a po włączeniu świateł pozycyjnych / mijania światła do jazdy dziennej zgasły (i tak jest również teraz to znaczy po montażu). Jednak po włączeniu silnika nie jest już tak fajnie. Światła dzienne po uruchomieniu silnika oczywiście się palą jednak po włączeniu świateł pozycyjnych / mijania światła do jazdy dziennej nie gasną tylko "przygasają".
I mam teraz pytania :
1. czy taki układ ("przygaśnięte" światła do jazdy dziennej przy uruchomionych światłach mijania) jest zgodny z obowiązującymi przepisami (nasze prawo jest jak zwykle tworzone dla prawników)?
2. może ktoś miał taki przypadek i poprawił działanie zestawu do jazdy dziennej (oczywiście pytanie jak)?
|