Odp: Metaliczne dźwięki podczas dodawania gazu
Jestem po wizycie u kolejnego mechanika. Dodatkowo zatankowałem już zwykłe paliwo. Jak to w życiu bywa, silnik nie chciał wydawać żadnych niepokojących dźwięków. Tak jak już wspomniałem, dzwonienie pojawia się po pełnym rozgrzaniu silnika. W takie dni jak dzisiaj silnik rozgrzewa się w pełni, czego potwierdzeniem jest załączająca się chłodnica po kilku minutach postoju, natomiast nie rozgrzewa się coś co powojuje moje objawy. Pytanie co? Dodam jeszcze, że padło po raz kolejny zagadnienie spalania stukowego. Podpowiecie Koledzy co może być przyczyną takiego spalania i jak to zdiagnozować?
Dodam jeszcze, że dzisiejszy mechanik zwrócił uwagę na syczenie spod maski - tak jakby gdzieś była nieszczelność. Postawił teorię, że po rozgrzaniu więcej lewego powietrza dostaje się do komory spalania co zuboża mieszankę i może powodować spalanie stukowe. Być może i brzmi logicznie, tylko próbowałem psikać plakiem żeby silnik zassał go trochę i nic takiego nie miało miejsca. Do tego nie występują żadne problemy z obrotami, szarpaniem czy nierówną pracą silnika. Właśnie skończyłem zbiornik paliwa ze średnim spalaniem 7l PB/100 km (z czego 3/4 to trasa). Nie ma też błędów na komputerze, więc czy może to być lewe powietrze?
|