Nie działająca funkcja otwierania tylnej klapy z pilota
Witam serdecznie
Od soboty zostałem właścicielem Forda Focusa mk1 z 2000 r w wersji kombi. Autko było troszkę zaniedbane, ale jest mi potrzebne do krótkich tras a cena zrobiła swoje.
Oczywiście jest kilka mankamentów, niektóre już zrobiłem a z innymi nie daje póki co rady.
Głównym mankamentem, nad którym stanąłem jest niedziałające otwieranie tylnej klapy bagażnika z pilota. Wcześniej nie działał centralny zamek i również przycisk otwierania klapy z deski rozdzielczej.
Centralny zamek naprawiłem poprzez wymianę baterii w pilocie
Przycisk wyciągnąłem, przetarłem lekko elementy stykające złożyłem i działa.
Pozostał mi przycisk otwierania klapy bagażnika z pilota. Zdemontowałem plastiki by dostać się do wiązek klapy oraz przewodów w gumie między karoserią a klapą.
Przewody w gumie były w fatalnym stanie, czarny z brązowym paskiem przelutowałem, inne ponownie zaizolowałem, bo izolacje miały poprzerywane. Niestety to nie pomogło.
Przy wkładce zamka mam jakąś elektryczną część do której idą 2 przewody a które to przewody nie były do niczego podpięte. Idąc dalej znalazłem chyba kostkę do której te przewody od wkładki zakończone kostką pasują, ale złączenie ich wciąż nic nie daje. (tak swoją drogą, czy ten przycisk od wkładki tylnej klapy nie służy np. do otwierania centralnego zamka w całym samochodzie)
Zastanawiam się czy problem nie leży w samym pilocie. Choć centralny zamek zamykanie i otwieranie działa to jednak być może gdzieś leży problem w otwieraniu klapy. Będę wdzięczny za wszystkie Wasze wskazówki.
|