View Single Post
Stary 22-11-2017, 09:41   #478
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: nagrzewnica elektryczna - jak zamontować ?

Co do sensu montażu, to się nie wypowiadam. Są już na FCP użytkownicy PTC z silnikami benzynowymi, więc można się zawsze dopytać albo doczytać. Ja po prawie roku użytkowania sobie chwalę, ale jestem bardzo ciepłolubny i każda minuta dłużej w ciepełku jest dla mnie cennaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak masz problem z ogrzewaniem, to doposażenie w PTC może i zwiększy ciepło w kabinie, ale nie jest to żadne rozwiązanie problemu. Raczej zdiagnozuj i usuń usterkę - termostat, czujniki, uszczelka pod głowicą, ...

BTW. Nagrzewnica elektryczna jest sterowana danymi z czujników z wnętrza pojazdu, czujnika temperatury zewnętrznej, ale na jej działanie mają też chyba wpływ informacje z czujnika temp. płynu chłodniczego, bo np. u mnie (podobnie jak to w dziale S-Max opisywał @totek2) nagrzewnica wyłącza się zawsze (oczywiście jeśli nie "przyblokuję" jej innym prądożernym odbiornikiem) po osiągnięciu temp. płynu chłodniczego 76-77 st. Więc zakładam, że gdybyś Ty zainstalował PTC do swojego auta, a z różnych przyczyn auto się nagrzewa wolniej, to należy się spodziewać, że nagrzewnica będzie u Ciebie działać dłużej.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem