View Single Post
Stary 22-11-2017, 19:28   #15
mskgs
ford::advanced

Model: Focus Mk4.5
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Odp: Zmiana ceny auta po dostarczeniu - czy taka jest praktyka ?

Cytat:
Napisał witek_p Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
UOIKiK iem to możesz straszyć jak jesteś konsumentem, jeżeli langolier podpisze umowę jako przedsiębiorca UOIKiK nawet palcem nie kiwnie i zapisy w umowie będą go w 100% obowiązywały.
Oczywiście, cały czas mówiłem o sytuacji, kiedy występujemy jako konsument. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał langolier
Jak to mówią: skoro ja mam wykazać "trochę zaufania" to niech dealer też wykaże "trochę zaufania" i zlikwiduje te restrykcyjne zapisy. Tym bardziej, że to będzie (albo nie) już trzeci Ford brany w leasing u niego.
To wcześniej Twoje umowy nie miały takich zapisów?

Cytat:
Napisał langolier
Szczerze mówiąc, to nie miałem pojęcia, że dla osób prywatnych jest inny formularz zamówienia. Jakie dokładnie są różnice ?
Główna różnica to właśnie brak 10% odszkodowania. O zmianie ceny wskutek zmiany cennika też nie ma ani słowa (być może to zależy od umowy - w mojej tego nie ma). Jest zapis, że cena może się zmienić tylko gdy zmieni się VAT lub jakieś opłaty celne.

Cytat:
Napisał langolier
Nie o to chodzi. Oddadzą mi zaliczkę, ale wyegzekwują odszkodowanie w wysokości 10% wartości auta.
Oczywiście powyższe nie ma zastosowania, jeśli wykorzystam radę z podpisaniem zamówienia jako osoba prywatna
Oczywiście, cały czas mówię o przypadku konsument-firma, nie firma-firma. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ta druga umowa to żart, chcą mieć możliwość wyegzekwowania czegoś jeżeli nie wywiążesz się z umowy, jednocześnie chcą zostać bezkarni w sytuacji, kiedy po ich stronie coś pójdzie nie tak.

Mimo wszystko nie przejmowałbym się tak. Jak nie odbierzesz samochodu, to i tak go sprzedadzą, szczególnie że Ford ma mało samochodów na tzw. stock'u (szczególnie w porównaniu do np. VW). Ceny też nie wywindują do góry, bez przesady. Tam też pracują ludzie. W drugą stronę jest trochę gorzej, bo niestety wśród klientów można trafić naprawdę na ewenementy i tak naprawdę pewnie pod to są zrobione te niekorzystne zapisy. Tzw. dupochron.

Ostatnio edytowane przez mskgs ; 22-11-2017 o 19:35
mskgs jest offline   Odpowiedź z Cytatem