View Single Post
Stary 24-11-2017, 19:47   #16
bleekm
ford::advanced

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Gdzie znajdę termostat, czujnik temperatury płynu chłodniczego

Cytat:
Napisał Fawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A u mnie jak jest zimno na dworze, to żaluzja jak się zamknie to jest stale zamknięta. Nawet po przejechaniu 40km, i przez pierwsze 10 km też mi skacze temperatura.

Z doświadczenia wiem, że te 1,6 tdci tak mają przy niskich temperaturrach, ale dopiero jak pierwszą zimę teraz mam prywatnie z tym silnikiem to też drążę ten temat
Nie jest na stale zamknieta przy ok 75 st zaczyna sie otwierac powoli a po 80 jest juz mocno otwarta razem z termostatem ktory sie powoli otwiera przy 82 st dlatego jest duzy spadek temperatury. Jak sie zatrzymasz przy ok 80 st i poczekasz te 2 czy 3 st to zobaczysz jak sie zaluzja zamyka razem ze spadkiem temperatury silnika bo jak sprawdzisz juz po momencie spadku temp to zobaczysz ze jest juz zamknieta zaluzja. Ale muszisz to szybko zrobic. Po kilku takich spadka zaluzja jest juz po zatrzymaniu odrazu zamykana otwiera sie dopiero przy wiekszych predkosciach i pozniej widac to na trasie jak nagle da sie gaz w podloge i temperatura spada pare stopni roleta sie zamyka i juz po chwili znowu jest temp odpowiednia. Na zagranicznych forach pisza ze zdrowiej dla turbiny jest bez tej zaluzji i bez niej jest temperatura stabilna. Mialem 1.6 hdi i tam temp stabilna byla ale nagrzewal sie 2 razy dluzej niz focus z zaluzja. Dodam ze ciepelko z nawiewow jest bardzo dobre bez wzgledu czy jest ten chwilowy spadek temperatuy czy trzyma ponad 82 st grzejr w kabinie jak w piekle.

Ostatnio edytowane przez bleekm ; 24-11-2017 o 19:50
bleekm jest offline   Odpowiedź z Cytatem