mozliwa usterka EGR a wypalanie DPF
Witam, od jakiegos czasu walcze z czestszym niz zwykle wypalaniem dpf, wymienilem juz modul dopalania na nowy z aso jednak problem dalej jest,przedwczoraj robilem trase i podczas wyskoczyl blad p0490(wysokie napiecie w obwodzie sterujacym recyrkulacja spalin), wczoraj wyczyscilem EGR, po rozebraniu okazalo sie ze nie jest jakis mocno brudny, lecz nie domykal sie do konca ( po dmuchnieciu lekko szlo powietrze, wlalem benzyne ekstrakcyjna i po kilku cyklach zamykania i otwierania zaczal trzymac) po zmontwaniu i probie resetu adaptacji wywala blad p1304 wysoka kalibracja EGR czy jakos tak, po skasowaniu wczoraj blad wrocil po kilku km, rozebralem wszytko jeszcze raz, po zlozeniu i nie robieniu juz adaptacji blad poki co nie wrocil. i tak, piersze dopalanie DPF jakies 40km po czyszczeniu przebieglo ok, wypalil sie do okolo dpfload 22% i dpfsoot 20%, czyli ok, nastepne dopalanie mialem po 240km, czyli jak na polifta tez ok ale tutaj juz sie dopalil do dpfload 47% i dpfsoot 25%, nastepne mialem juz po 110km, i teraz tak, podczas gdzy dpfload rosnie rownomiernie od tych 47% (maja male odchylki w gore i dol) dpfsoot z 35 wskakuje mi na 55%, dziwne to troche, wyglada to tak ze dpf load jest jakby wrtoscia mierzaona z czujnika cisniena a dpf soot jest obliczany a przy 35% korygowany o wskazanie czujnika cisnenia,nie wiem czy tak ma dzialac egr ale gdy dpf ma okolo 58% zamyka sie i stoi caly czas na zero to wtedy dpf duzo wolniej sie zapelnia. stad moje podejrzenie ze egr cos szwankuje ewentualnie jego sterowanie. ma ktos jakis pomysl co moge spr?
Ostatnio edytowane przez atari ; 27-11-2017 o 00:33
|