View Single Post
Stary 27-11-2017, 12:46   #274
hunteroza
ford::average

Imię: Kamil
Model: Smax
Silnik: 2.0
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Jaki fotelik wybrać

Cytat:
Napisał latar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Baza do fotelika i sam fotelik 0-13 nie wystają za bardzo poza siedzisko. Całość zajmie niewiele więcej miejsca niż sam fotelik. Potem 9-18 i dalej do 25kg to już raczej większy samochód. Chyba, że za fotelem pasażera. Dziecko tyłem da się*wozić do 125cm wzrostu. Mój najstarszy właśnie się przesiadł na fotelik przodem w wieku 5,5 lat przy 123cm wzrostu właśnie. Nogi mu urosły, w S-Maxie do tyłu widział mnóstwo. Z pewnością więcej niż zza zagłówka siedząc teraz przodem. O czym z resztą sam mówi. Parę lat temu to była sensacja jak ludziom przez boczną szybę machał. Teraz RWFy coraz popularniejsze.

Z jednym tylko dzieckiem w Focusie fotelik był za kierowcą a druga osoba dorosła jeździła z tyłu ze zdjętym zagłówkiem przedniego fotela. Całkiem niezły był to układ. A jeszcze jak przedni fotel był przesunięty na max do przodu to miejsca więcej jak w Superbie.

Bump: A, to mi przypomniało. Jechałem w piątek naszą wspaniałą autostradą A4. Akurat na odcinku gdzie był pas awaryjny. Wyprzedzałem babkę, patrzę w bok a tam nikogo, zerkam niżej a ona odchylona w prawo grzebie u dziecka. Wiozła go w foteliku 0-13. Samochód wrócił na swój tor jak już połową wyjechała na pas awaryjny.
Tyle na temat kontaktu z dzieckiem zza kierownicy.
Generalizujesz z tym kontaktem z dzieckiem. Oczywiscie ze w trasie nie ma takiej opcji, ale w miescie w korkach jak najbardziej. Ja Cie przekonywal nie bede, kazdy robi jak uwaza, dla mnie wozenie dziecka do 5 lat tylem to skrajnosc i jesli mialbym wozic to max 2-3 lata. Wozilem rok bo taki fotelik kupilem, tyle. Co do widocznosci tylem a przodem nie zgodze sie, co widzisz tylem, mijane drzewa i latarnie, wszystko oddalajace sie i odwrocone w stosunku do tego co przodem?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
hunteroza jest offline   Odpowiedź z Cytatem