Temat: [Fiesta 2008-2012] Porównanie opon/kół - rozmiar
View Single Post
Stary 27-11-2017, 21:40   #63
Huberto$$$
ford::amateur

Model: FOCUS MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006
Smile Odp: Porównanie opon

Ja tam się, aż tak nie znam ale może spróbuje się wypowiedzieć. Tylko nie zwalajcie na mnie lawiny hejtów heh Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mi osobiście wydaje się, że w tym sporze obie strony mają trochę racji.
Komputer ABS-u ESP itd, ma zakodowane ile dane koło ma zrobić obrotów do odpowiedniej prędkości, którą to wartość pobiera z czujnika skrzyni biegów.
Zakładając koło innej średnicy (chodzi o koła odbiegające od normy przewidzianej przez producenta, gdzie wpisał w komputer ilości obrotów koła odpowiadające danej prędkości), nie spowodujemy "wyłączenia" systemu ABS, jedynie komputer otrzyma błędne wartości i ABS czy ESP, będzie wykonywał, nie wiem jak to fachowo nazwać , dłuższe skoki, przerwy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. każdy wie o co chodzi. Ale i owszem wydłuży nam to nieco, choć nie dość dużo drogę hamowania. Czujniki montowane w kołach w niektórych VAG-ach czy nissanach to już inna technika i droższe choć nie lepsze rozwiązania.
PS. Niektóre fiaty np z czujników ABS-u, "mają" dane o ciśnieniu opon, właśnie z algorytmu, który opisałem wyżej. Ponoć Ford, też chciał takie rozwiązanie zastosować ale czy zrobili Nie Wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Huberto$$$ jest offline   Odpowiedź z Cytatem