Temat: [Mondeo 2007-2014] Przekładka z automau na manual
View Single Post
Stary 28-11-2017, 12:23   #12
wildthink
ford::average

Imię: Tomek
Model: Mondeo mk4 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Przekładka z automau na manual

W związku z pojawiającymi się pytaniami na PW dotyczącymi przekładki, napiszę w miarę dokładnie co jest potrzebne do tej operacji:

Do wymiany:
- półosie,
- lewarek biegów z linkami,
- pedał sprzęgła z pompką i przewodami hydrauliczymi
- dodatkowy czujnik sprzęgła (mam tempomat i był potrzebny, a w komplecie z pedałem był tylko jeden)
- pedał hamulca jak ktoś nie chce mieć szerokiego
- łapy mocujące skrzynie: górna i dolna (nie poduszki - te pasują),
- skrzynia wiadomo,
- sprzęgło, wysprzęglik i dwumasa, bo zazwyczaj ze skrzynią tego nie sprzedają,
- niektóre śruby są za krótkie, chyba że ze skrzynią manualną będą
- olej do skrzyni,
- płyn hamulcowy.
- wtyczka do wstecznego - ciężko dostać bo najczęściej występuje z całą wiązką silnika

Elementy (nie wszystkie) dobierałem po VINie do swojego auta, bo różnice są między przed i poliftem, a także w poszczególnych rocznikach.
Koszt:
Rozbieżność będzie duża - zależy w jakiej cenie poszczególne elementy się kupi (znany portal aukcyjny), różnice w cenach są czasami dwukrotne. Robiłem z myślą, że będę tym autem dłużej jeszcze jeździć więc kupiłem nowy zestaw LUKa sprzęgło, dwumasa, wysprzęglik za 1850 i to był największy koszt. Całość mnie wyszła ok 3500 z programowaniem, BEZ ROBOCIZNY.
Robiłem wszystko sam, więc robocizna odpada, ale pracy jest mnóstwo dla niewprawionego mechanika amatora - jak ja. Nie wiem czy ktoś za 1000 by chciał to robić. Oczywiście auto po przeszczepie nie odpala, potrzebne delikatne grzebanie w skrzynce przekaźników. Potem pali ale w trybie awaryjnym i dopiero programowanie załatwia temat. Ja robiłem u Tadeusza, ogarnia temat całkowicie - ani jednego błędu nie wywalało.

Chyba wszystko