Temat: [Fiesta 2001-2008] Obliczanie spalania ?
View Single Post
Stary 28-11-2017, 19:20   #36
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Duże spalanie po mieście.

Cytat:
Napisał katka_93 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wskaźnik paliwa kreskowy. Przynajmniej ja mam taki w fordzie. W kresce jest ok 5.5 l paliwa. Oczywiście auto było zalane do pełna,po 100 km dotankowane do pełna i wynik 11l/100 km. Czytałam ze niektórzy potrafią na jeden kresce przejechać 70-80 km moja znika po 50km max 60. Chyba temat kreski jest zrozumiany teraz dla wszystkich..
Ok, faktycznie przed liftingkiem Fiesta miaał w tak oryginalny sposób wyświetlane zużycie paliwa. Natomiast skąd informacja o relacji "kreska-5L"?

Najprościej zauto zatankować do pełna, wyjechać do końca paliwo i po przejechaniu iluś tam setek km ręcznie obliczyć spalanie koncowe.

Natomiast to, że jednej osobie określone wskazanie wytstarcza na 80km, innej na 50km to, że wynikać też z niedokładności wskazania (pamiętaj, że przed liftingiem komputera pokładowego nie było) i przede wszystkim stylu jazdy. U siebie zauważyłem że silnik nie lubi zbyt niskich obrotów (pali więcej) i zbyt wysokich obrotów (paliw więcej). Silnik 1.25/1.4/1.6 to różnią się tylko wielkością, wiec można je traktować konstrukcyjnie jak takie same silniki. Tak wiec u mnie najmniej pali gdy przełączam biegi przy... 3500 obr/min, a jeżdżę nie więcej niż 4500 obr. Gdy zmieniałem biegi przy 2500 obr, to wg wskazań komputera pokładowego u mnie różnica była o 0,5 litra więcej, a przy zmianie przy minimalnych 2000 obr nawet prawie litr wiecej.

Jak będziesz też stale jeździła autem powooooli, mało dynamicznie przynajmniej od czasu do czasu, to silnik się zamuli i też będzie więcej palił.

Też opony mają znaczenie, przede wszystkim rozmiar (na 16" spali więcej niż na 14"), ale i też model opony (patrz etykieta UE o deklarowanym spalaniu).

Ostatnio edytowane przez slawomirro ; 28-11-2017 o 19:51
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem