Temat: [Fiesta 2008-2012] Porównanie opon/kół - rozmiar
View Single Post
Stary 28-11-2017, 22:35   #70
marcin'ek
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 EB
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Porównanie opon

Cytat:
Napisał slawomirro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W Fieście komputer ABS przelicza impulsy na prędkość i wysyła odpowiedni sygnał do komputera silnika,
a ten podaje nam prędkość w liczniku km/h w zegarach deski rozdzielczej.
Nie, nie wylicza predoksci na podstawie impulsow z ABSu tylko od zawsze (dla mnie od Fiat 126p bo wtedy zaczalem przygode z autami [emoji6]) z impulsatora - kiedys analogowy (np. wlasnie F126p) dzis elektroniczny (tam nikiere duze mobilki kleja magnes [emoji6]).

Cytat:
Napisał slawomirro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Komputer silnika ma skalibrowane wskazania prędkości dla ustalonych kół.
To oczywiste bo przeciez musi miec podany jakis rozmiar kola na podstawie ktorego + impulsy z impulsatora obliczy predkosc, i raczej nke ECU sie tym zajmuje tylko z tych danych korzysta.

Ja w tym watku juz nie bede chyba zabieral glosu bo niemam sil, skoro polowa twierdzi ze auto wie co za kola ma ubrane, abs liczy predkosc auta, ale jakos zaden z nich nie potrafi wyjasnic czy skad takie cos [emoji19]

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka