Temat: [Mondeo 2000-2007] Zbyt niska temperatura silnika w TDCI
View Single Post
Stary 28-11-2017, 23:11   #153
benio
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
Domyślnie Odp: Zbyt niska temperatura silnika w TDCI

Zważywszy na "utrzymująco-postępującą" niską temperaturę powietrza na zewnątrz od kilku dni borykam się z brakiem zadowalającego ciepła w kabinie. Wymiana termostatów (jak pisałem powyżej) okazała się niezadowalająca.
Wczoraj oświeciło mnie jak sprawdzić poprawne działanie małego termostatu, a dzisiaj wykonałem eksperyment.

Na gumowy przewód "wodny" "idący" od małego termostatu założyłem kaganiec - zacisnąłem na nim dwie plastikowe stopki "pod-meblowe" (ich zaokrąglone ranty nie przetną przewodu) za pomocą trytek plastikowych, co zablokowało przepływ cieczy przez mały termostat.
I co - nareszcie jest ciepluchno.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jadąc do domu ekspresówką zarówno wciskałem jak i z górki zdejmowałem nogę z gazu, i przy włączonym trybie testu własnego zestawu wskaźników obserwowałem cyfrowe wskazania temperatury silnika. Przy zwolnieniu pedału gazu (oczywiście bez wyłączania z biegu na luz) jadąc kilka km temperatura spadła tylko do około 70st.C (wcześniej bez ww. "kagańca" wynosiła nawet poniżej 40st.C), a przy utrzymywaniu silnika w górnych partiach dopuszczalnych obrotów przez kilka km temperatura osiągała maksymalną wartość wynoszącą 99st.C.
Nadmienię, że dla zwiększenia efektywności schładzania cieczy podczas tej jazdy przez cały czas włączony był nawiew MAX na przednią szybę (żółta ikonka).
Teraz mam pewność co mam kupić - mały termostat, o którym pisał tutaj Mariusz.

PS
Przy okazji zastanawiam się jaka jest różnica między oryginalnymi, a "innymi" małymi termostatami. Analizując ich budowę dochodzę do wniosku, iż najważniejszym w nich elementem jest moim zdaniem sprężyna - to banalne. Jeżeli ktoś ma inny wniosek niech się nim podzieli.

Dodatkowo teraz zastanawiam się nad zamontowaniem w Mondku czujnika temperatury oleju. Jest to na tyle (chyba) nieskomplikowane, że można by wykorzystać istniejący wskaźnik temperatury, a może nawet tryb testu własnego zestawu wskaźników. Wystarczy zamontować dodatkowy taki sam czujnik temperatury jak istniejący w bolidzie (cieczy/głowicy) gdzieś "przy oleju", włączając między ich obwody zasilania elektryczny klawisz np. typu "przełączny reset". Dało by to możliwość pomiaru temperatury płynu chłodzącego i oleju na tych samych dostępnych wskaźnikach pojazdu.
Przy zwolnionym klawiszu wskazania dotyczą płynu chłodzącego, a po jego wciśnięciu następuje pomiar temperatury oleju.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

2017-12-17
Po wymianie małego termostatu z wybitymi znakami "43 6D" zakupionego tutaj wreszcie "ciepełko" wróciło.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Mały termostat.jpg (83.2 KB, 58 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez benio ; 18-12-2017 o 00:15
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem