Odp: Awaria skrzyni powershift
Dorzucę coś od siebie w związku z awaria mojej skrzyni PowerShift w Ford Focus 2.0.
Dnia poprzedniego zaparkowałem jak zwykle w garażu wjeżdżając do niego tyłem (pewnie bez znaczenia ale...).
Nazajutrz rano jak zwykle chciałem pojechać do pracy. Odpaliłem silnik, zmiana na D - zgasł silnik. Ponowiłem próbę, czyli odpaliłem silnik, D - zgasł. Raz jeszcze to samo.
Zadzwoniłem do assistance aby zawieźli go do ASO. Na drugi dzień oddzwonili z ASO z informacją, że skrzynia "mechanicznie zablokowana" cokolwiek to znaczy. Diagnosta podejrzewa, że wpięły się dwa biegi na raz i że skrzynia do wymiany. Czekam na decyzję Ford Polska o wymianie gwarancyjnej. Skrzynia 64k km. Żadnych niepokojących objawów wcześniej nie dawała. Przy 54k w styczniu 2017 był wymieniony olej w skrzyni.
Diagnoza ASO troszkę mi nie pasi z tego względu, że za pierwszą próbą podjechał metr do przodu (szarpnął). Generalnie zachowywał się tak jakby nie było sprzęgła. Porównując to do manuala to tak jakbym za szybko puszczał sprzęgło i dusił silnik.
|