Odp: Błąd P042, 1.6 Duratec 100KM
Czy stało się to przez jazdę na krótkich odcinkach, czy po prostu katalizator wyzionął ducha z racji przebiegu - akurat mało istotne, bo każda teoria prawdopodobna. Też to przerabiałem w Ti-VCT, tylko miałem samochód z początku 2005 roku, czyli stary typ układu wydechowego. Dwa katalizatory, dwie sondy sterujące i dwie kontrolne, za katalizatorami. Chciałem to zrobić jak należy, czyli wrzucić nowy kolektor z katalizatorami, nowe sondy, uszczelki, itd. Niestety same części nie mieściły się w 2000 zł, więc zainwestowałem w dwie tulejki pod sondy kontrolne. W tej wersji wymiana sond kontrolnych lub włożenie podkładek to fatalna robota ze względu na dostęp. Problem błędów P0420 (wydajność katalizatora, bank 1) i P0430 (wydajność katalizatora, bank 2) zniknął. Potem samochód dostał jeszcze instalację LPG, zrobiłem nim ze 40 000 km i błędy nie wracały. Niestety, rozwiązanie niezgodne z przepisami, czepliwy diagnosta może tego nie puścić na przeglądzie, ale również jedyny sposób rozwiązania problemu bez inwestowania 20% wartości samochodu.
|