Cytat:
|
Pierwsze wrażenia po wymianie:
-lepsza kultura pracy silnika;
-wyeliminowane "falowania" obrotami zimnego silnika na biegu jałowym, co zdarzało się podczas chłodnych dni (moje auto stoi pod chmurką);
-lepsza/dynamiczniejsza i szybsza reakcja silnika na wciśnięcie pedału "gazu".
Na święta jadę w podróż do rodziny (300 km w jedną stronę). Sprawdzę średnie spalanie na nowej sondzie i po świętach podrzucę info - czy jest zauważalna różnica w apetycie mojego fofu na benzynę.
P.S. Wymiana sondy nastąpiła po przejechanych 85 tys. km.
|
No i tu mamy mały problem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., nie wiem jakiego masz/ miałeś Fousiona i jakie miałeś ustawienia pozostałych parametrów silnika np. zapłon ale sugerowałem się Twoim wpisem i przy wymianie swojego kata wymieniłem sondę lambda przed katem (bo już była całkowicie wypalona) na tę Boscha 0258 006 155 kupioną w reklamowanym i.parts i . . . . . po wymianie lekkie zdziwienie, . . .miało być lepiej a wyszło drożej i nie koniecznie lepiej.
Na 1,2,3 biegu jeszcze może być ale na 4 i 5 rozpędza się jak by ktoś mu spadochron przyczepił i tylko do 130 z wielkim bólem i dalej nie koniecznie ma ochotę, chyba że z górki i z wiatrem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lepiej chodził na tej starej i wypalonej. Trochę pojeżdżę i zastanowię się co dalej, być może zamienię sondy między sobą tzn. tą za katem wstawię na miejsce Boscha i zobaczę jakie będą efekty. Prawdopodobnie obie sondy są takie same.
Bump:
Cytat:
|
Miałem ten problem. Wymieniłem na sondę krajowej produkcji do Fusiona - nic z tego nie wyszło. Zatem wymieniłem kolejną sondę za katalizatorem silnik pracował nadal w trybie awaryjnym. Po trzeciej próbie w warsztacie mechanik polecił mi wymienić tą krajową na oryginał gdyż komputer nie rozpoznaje tego zamontowanego. Wymieniłem na zakupiony-używany- na allegro. Problem się skończył natychmiast. Nie mniej zabawa trwała 2 miesiące
|
A ten "orginał" to co to za sonda?? Marka, producent, nr katalogowy....wie może ktoś coś w tym temacie ??