View Single Post
Stary 09-12-2017, 18:15   #1
intruzzabrze
ford::beginner

Imię: Jarek
Model: Ford Galaxy , Focus , Fiesta
Silnik: 2,8 1,8 1,25
Rocznik: 2001 2010 2014
Domyślnie 1,8tdci 115KM - Po przejechaniu paru kilometrów i zgaszeniu nie odpali i nawet nie "

Witam.
Goszczę na tym forum od dłuższego czasu jako obserwator.
Jako że jeżdżę fordami od 2001 roku zaraziłem wszystkich moich najbliższych oraz znajomych.
Pracowałem również w ASO Ford kilka lat.
Niestety przyszedł czas żeby zadać pytanie - w czym może tkwic problem ?

Focus MK2 lift 1,8 tdci 115KM - rano odpala na dotyk , nie dymi , równo pracuje.
Po przejechaniu paru kilometrów i zgaszeniu nie odpali i nawet nie " zagada " . Po odpięciu akumulatora na 15 min zapala na dotyk i jeździ bez problemu do następnego zgaszenia. Niestety pomimo że dysponuję sprzętem diagnostycznym będę miał możliwość podpięcia dopiero w następną sobotę gdyż samochód jest ode mnie 1100km ( jeździ nim w Niemczech moja córka ). Przed niespełna miesiącem zanim dałem auto córce sprawdziłem wszystkie parametry podczas rozruchu i podczas jazdy ( wszystko wyglądało zadowalająco ). Przypuszczam że może to być wina czujnika ciśnienia na listwie CR ( podaje informację o zbyt niskim ciśnieniu podczas rozruchu ) albo czujnik położenia wałka rozrządu lub też czujnik położenia wału . Zastanawiam się również nad EGR wprawdzie profilaktycznie zaślepiłem jednak zawór podaje informację o położeniu ( może tutaj należy szukać przyczyny ). Przepraszam, wiem że to gdybanie bez wykonania diagnostyki ale jak wspomniałem dopiero za tydzień będę miał możliwość podpiąć autko a nie chciał bym profilaktycznie wozić " wagonu " części ze sobą . Wszystkie sugestie naprawdę bardzo mile widziane - zawsze słucham dobrych rad . Pozdrawiam
intruzzabrze jest offline   Odpowiedź z Cytatem