Odp: Fotele przednie z nowszego modelu czy pasują ?
Na stronie 236 instrukcji podana jest częstotliwość pracy pilota, wynosi 433,92 MHz.
Nie wiem, czy te piloty będą ok, ale ten z niebieskim trzecim guzikiem z namalowanym samochodem z klapą bagażnika jest identyczny jak do Transita Vana (ja w busie mam tylko dwa guziki). Częstotliwość jest ta sama.
Trzeba by kogoś mądrego w ASO spytać, czy sterownik zapisze jego kod - ja nie wiem.
Tym nie mniej zapisujesz kod sterownika tak:
wsiadasz do samochodu, zamykasz drzwi, wkładasz kluczyk do stacyjki i raz za razem włączasz/wyłączasz ją kolejno 10 razy (do poz. III - włączone kontrolki), aż usłyszysz, że zamek centralny zamknie i następnie otworzy drzwi. Wtedy - przy włączonej stacyjce - naciskasz w pilocie przyciski otwarcia i zamknięcia, zamek wtedy też zadziała, a sterownik zapamięta kod. Wyłączasz stacyjkę.
Być może wystarcza osiem włączeń - już nie pamiętam - ale to nie ma znaczenia, bo i tak kiedy usłyszysz zadziałąnie zamka, to przestaniesz kręcić kluczykiem.
Natomiast co do trzeciego przycisku podczas kodowania - przyznam się bez bicia, że nie wiem co zrobić, (on otwiera tylko pakę - tyl i boczne przesuwne, przednie zostają zamknięte). Być może trzeba powtórzyć kodowanie, naciskając dwa razy ten przycisk - sterownik przecież zapamiętuje cztery różne kody - ale głowy sobie nie dam uciąć. Być może od razu sam "nauczy się" trzeciego guzika...
Po zakodowaniu pilota sprawdź czy masz centralny zamek z pojedynczym czy podwójnym ryglowaniem. Jeżeli po drugim naciśnięciu usłyszysz powtórne, nieco cichsze stuknięcie zamków i kierunki błysną dwa razy - to znaczy że jest podwójne ryglowanie. Wtedy nawet po wybiciu szyby złodziej nie otworzy drzwi od wewnątrz.
Podwójne ryglowanie można też uruchomić (sprawdzić czy jest) kluczykiem - opis masz w instrukcji...
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 11-12-2017 o 17:51
|