Cytat:
|
Witam,
Przejechałem od wymiany oleju w lutym 2017, 11k kilometrów (olej castrol 5w30). Lepiej wymienić teraz przed zimą czy poczekać do wiosny? Przeczytałem gdzieś dwie opinie, że lepiej wymienić na wiosnę z uwagi na zmiany temperatury w zimie i skraplanie się wody w silniku i później jeździmy z tym przez całą wiosnę i lato do jesieni albo że przed zimą bo świeży olej, nowszy, mniej zanieczyszczony, lepsze właściwości smarne, mniejsze opory przy niskich temperaturach.
Wymienić teraz czy poczekać do wiosny? Myślę, że do lutego nie zrobię już więcej niż 2k co razem da 13k przebiegu od wymiany. Przebieg samochodu 170k.
I tak jeszcze zapyta nie zważając na przebieg - lepiej przed zimą czy na wiosnę?
|
Najlepiej i przed zimą i na wiosnę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
13kkm to nie jest jakiś mały przebieg. Zmieniaj śmiało. Od skrócenia okresu wymiany nie pogorszy się stan silnika.
Są wręcz ludzie, którzy twierdzą, że lepiej tani 5W-30 ale 2x do roku niż "lekkobieżny" super olej 1x w roku.
Osobiście zmieniam zwykle przed dużym wyjazdem na wakacje (sierpień zwykle, przy okazji przegląd "przedwyjazdowy") lub w październiku/listopadzie (jak mam czas i mi się przypomni o wymianie oleju), ale ja nie wyrabiam 15kkm rocznie.