Odp: Jak mozna wyłączyć poduszki
Witam
Żeby można było wyłączać poduszkę pasażera przód potrzebujemy zakupić przełącznik FORD 1381035 (koszt ASO 192,37zł) oraz zespolony przełącznik świateł awaryjnych z airbag (FORD 1222989) (koszt ASO 226,32zł)
Przełącznik airbag on/off montujemy w schowku z prawej strony (jest kontur nakreślony w odpowiednim miejscu tylko trzeba wyciąć). Wtyczka od niego jest przyczepiona do kabli zasilających żarówkę w schowku (odkręciłem 4 śruby górne torx i doszedłem do wtyczki).
Natomiast przełącznik zespolony montujemy zamiast wyłącznika awaryjnego między centralnymi kratkami nawiewu. Kostka do airbag kontrolki jest przyczepiona do kabelków zasilających awaryjny. I teraz opcja taka: z kostki do poduszek zgodnie z instrukcją montażu FORD wyciągamy piny 2 i 4 oraz 5 (jeśli jest) i wsadzamy je w te miejsca zamiast pinów w kostce od awaryjnego ( kable mają ten sam kolor). W instrukcji FORD pisze że piny wyciągnąć za pomocą narzędzia specjalnego 418-130. Wypchałem je płaskim śrubokrętem, bo do przodu wychodziły, do tyłu mimo że końcówki nie mają "haczyków" nie chciały iść.
Żeby jednak całość zadziałała potrzebujemy wejść w ELMconfig w sterowniku poduszek RCM, dajemy configuration, najpierw Read from RCM i zaznaczamy dwa "ptaszki":
- Passenger airbag deactivation switch fitted,
- Passenger airbag deactiwation indicator fitted
Po zaznaczeniu dajemy Write to RCM (zapyta czy na pewno i jeśli wszystko ok to będzie komunikat że zapis ok - oczywiście po angielsku).
Teraz jest knif na ten przełącznik zespolony wersja "ekonomiczna" tzn. zamiast oryginalnego przełącznika zespolonego dajemy diodę z oporem wpinając na plus ( czerwony kabel ) odnogę z oporem na drugi nogę diody bez oporu - tak też na teraz sobie poradziłem i wszystko zaprogramowałem żeby już mi to działało. Diodę z oporem wziąłem z przełącznika 12V która go podświetlała.
Od razu napiszę, że bez diody będzie błąd poduszki pasażera z sygnalizacją przy zegarach przy każdym przełączeniu przełącznika airbag on/off. Dodatkowo nie zaprogramuje się "nowego układu" w RCM - wywali błąd.
Ostatnio edytowane przez Codee13 ; 21-12-2017 o 22:03
|